Nekoga moraš imeti rad

Nekoga moraš imeti rad - Ivan Minatti | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ivan Minatti
DIMENZIJA
9,37 MB
IME DATOTEKE
Nekoga moraš imeti rad.pdf
ISBN
1846172680120

OPIS

Pesnik, prevajalec in urednik Ivan Minatti (1924–2012) nam je zapustil veliko pesmi, ki jih vsaka nova generacija sprejme za svoje. Izjemno naklonjenost bralcem si je pridobil z izrazito intimno, poetično in čustveno noto. Večne teme o ljubezni, slovesu in magičnem doživetju pokrajine je obarval z njemu lastno melanholijo ...Nekoga moraš imeti rad je bil naslov njegove tretje pesniške zbirke, ki je izšla pred petdesetimi leti (1963) in postala mit.Novo antologijo s petdesetimi pesmimi iz celotnega pesnikovega opusa, a z istim naslovom je pripravila pesnica in Minattijeva žena Lojzka Špacapan eno leto za tem, ko so njegovi verzi okamneli.Žena Lojzka Špacapan je na predstavitvi knjige povedala, da je Nekoga moraš imeti rad pravzaprav edina njegova vesela pesem. Kljub temu, da je bil pozitiven človek, optimist in ga je vedno nekaj gnalo naprej, njegove pesmi večinoma pikajo in zbadajo ter imajo prizvok samote, bolečine. Pisal je malo in zapiske njegovih verzov bo težko najti, saj skoraj ne obstajajo. Žena je v smehu pojasnila, da jih je velikokrat zapisal na rabljeno kuverto ali pa na listič, ki ga je včasih zataknil v žep srajce. In tako je verjetno katerega od verzov tudi oprala ali zavrgla.Opremljena je s slikami in jedkanicami Bojana Klančarja, ki upodabljajo prizore iz narave.

Življenjepis; Intimizem; Nekoga moraš imeti rad Nekoga moraš imeti rad Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se, lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš, to je kot kruh, kot požirek vode, moraš dati svoje bele oblake, svoje drzne ptice sanj, svoje plašne ptice nemoči - nekje vendar mora biti zanje gnezdo miru in ... Nekoga moraš imeti rad je bil naslov njegove tretje pesniške zbirke, ki je izšla pred petdesetimi leti (1963) in postala mit. Sedaj je izšla novo antologija s petdesetimi pesmimi iz celotnega ... Nekoga moraš imeti rad Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se, lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš, to je kot kruh, kot požirek vode, moraš dati svoje bele oblake, svoje drzne ptice sanj, svoje plašne ptice nemoči - nekje vendar mora biti zanje gnezdo miru in ... Nekoga moraš imeti rad pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se, lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš, to je kot kruh, kot požirek vode, moraš dati svoje bele oblake, svoje drzne ptice sanj, svoje plašne ptice nemoči - nekje vendar mora biti zanje gnezdo miru in nežnosti - nekoga ... Nekoga moraš imeti rad (1963,1981).

ker drevesa in trave vedo za samoto - kajti koraki vselej odidejo dalje, pa čeprav se za hip ustavijo -, ker reka ve za žalost - če se le nagne nad svojo globino -, ker kamen pozna bolečino - koliko težkih nog. Nekoga moraš imeti rad book. Read reviews from world's largest community for readers.

POVEZANE KNJIGE