Ive Šubic

Ive Šubic - Miklavž Komelj, ... [et al.] | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Miklavž Komelj, ... [et al.]
DIMENZIJA
8,85 MB
IME DATOTEKE
Ive Šubic.pdf
ISBN
9573987383971

OPIS

Monografija je prvo poglobljeno strokovno delo o slovenskem slikarju, grafiku in ilustratorju Ivetu Šubicu (1922–1989). Knjiga prinaša šest strokovnih razprav: uvodno besedilo dr. Nadje Zgonik, ki umešča Šubičevo delo v področje regionalizma, obširno študijo Šubičeve partizanske izkušnje in njenega vpliva na njegovo delo dr. Miklavža Komelja, analizo umetnikovega intenzivnega iskanja krhkega ravnotežja med družbeno kolektivnostjo in umetnikovo samostjo Barbare Borčić, pregled Šubičevega obširnega freskantskega opusa in drugih javnih del Saše Bučan ter osvetlitev pomena, ki ga imajo človeške roke na Šubičevih slikah, dr. Tomaža Krpiča. Sledi še natančen pregled filatelističnih izdaj z motivi Šubičevih del Janka Štampfla.Esej o slikarjevem življenju, ki ga je napisala Sonje Porle, lepo dopolnjujejo spominski zapisi štirih Šubičevih sodobnikov: Jožeta Ciuhe, Toneta Pavčka, Rudija Šelige in Alenke Gerlovič.V knjigi je reproduciranih več kot 200 umetnikovih del, mnoga med njimi pa si je mogoče v knjižni izdaji ogledati prvič. Na koncu knjige je izčrpen pregled umetnikovih razstav, javnih del, knjižnih izdaj in nagrad.Knjiga je izšla v sozaložništvu Muzejskega društva Škofja Loka.

Avtor je bil udeleženec partizanske vojske, kar je dalo ključni značaj njegovim delom. V slogu stiliziranega realizma je nastala tudi ta grafika, ki predstavlja vojaka med nočnim pohodom. Ive Šubic je v svojem umetniškem delovanju ohranjal tradicionalen odnos do umetnosti s tem, da je združeval različne tehnike ustvarjanja.

stoletja. Članki z oznako Ive Šubic. prvi mesec samo 1 eur.

POVEZANE KNJIGE