Spinoza. Praktična filozofija

Spinoza. Praktična filozofija - Gilles Deleuze | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Gilles Deleuze
DIMENZIJA
6,66 MB
IME DATOTEKE
Spinoza. Praktična filozofija.pdf
ISBN
5065038375553

OPIS

U jednom pismu upućenom Heinrichu Oldenburgu, tajniku Royal Societyja, Spinoza o tome piše: Zapravo smatram da je Bog imanentan, a ne vanjski uzrok svih stvari. Zajedno sa Sv. praktična filozofija • Sve dotadašnje etike su bile utemeljene na nekom naturalnom odreĎenju (strasti) ili na božijoj volji, te su bile heteronomne • Tradicionalna etika shvata moralno delanje kao sredstvo za neki cilj: - sreća - blaženstvo - korist • Želi se da se ispita valjanost čovekovog moralnog prosuĎivanja: Praktična filozofija Aristotel je u spisu Nikomahova etika uveo pojam praktična filozofija , koja se dijeli na etiku , ekonomiku i politiku .

ἦθικα, izhaja iz besede: ἦθος, ēthos, ki pomeni nrav, značaj, način življenja) se ukvarja s tistimi načini obnašanja in delovanja, ki določajo življenjsko prakso človeka kot posameznika in družbenega bitja. V njej gre za proučevanje ciljev in smisla moralnih hotenj, za temeljna merila vrednotenja moralnih dejan, zlasti pa za ... Naslovna FILOZOFIJA Spinoza - Sloboda i prokletstvo filozofa.

POVEZANE KNJIGE