Proti družbi

Proti družbi - Gorazd Kovačič | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Gorazd Kovačič
DIMENZIJA
8,31 MB
IME DATOTEKE
Proti družbi.pdf
ISBN
3929637687811

OPIS

V svojem knjižnem prvencu Gorazd Kovačič analizira pojmovanje družbe v vsakdanjem življenju, v političnih govoricah in v družbenih vedah. Zanimajo ga ideološke predpostavke in implikacije tega pojma, s čimer seže k izhodiščem moderne družboslovne misli. Kritični pogled nanjo razvije prek pionirske raziskave koncepta družbenosti v obsežnem opusu Hanne Arendt, zlasti v njenih knjigah Izvori totalitarizma, Vita activa, O revoluciji in Rahel Varnhagen. Avtor razvije eksistencialistično interpretacijo Hanne Arendt in tako ugotovi, da družbeni odnosi po Hanni Arendt pomenijo predvsem odnose nasilja in gospostva, vključevanje v družbo pa implicira konformnost in sprejemanje zatiralskih norm in ravnanj. Toda družbeno ravnanje v tej perspektivi ni strukturna danost, temveč je le ena od možnosti, saj ljudje lahko tudi zavrnejo kolaboracijo z družbo in s tem odnosom gospostva vzamejo moč. Možnost česa takšnega pa je v sociološkem horizontu težko misliti, saj je »sociologija usposobljena predvsem za spoznavanje nesvobodnih plati človeškega bivanja in gospostvenih odnosov«.»Družba je fikcija legitimnega pomenskega reda ali fikcija kolektivnega bitja. Ideološka funkcija tega diskurzivnega elementa je ta, da se konformisti lahko izgovarjajo nanj, za to da jim ni treba prevzeti odgovornosti do drugih ljudi.«Gorazd Kovačič poučuje na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in se ukvarja s sociološko in politično teorijo.

31 min. Jože Golobič začasno na čelo UKCL? 44 min. Nazadnjaška oblast proti pravu, stroki, družbi in okolju ilustracija: Samira Kentrić Vrstijo se prelomne pravne odločitve, ki pomen varstva okolja in ukrepov zoper podnebne spremembe neposredno vežejo na spoštovanje in zagotavljanje temeljnih človekovih pravic. Slaba stran posojila družbi namesto zagotovitve lastnega kapitala je, da družbenik, ki je družbi dal posojilo, proti družbi ne more uveljavljati zahtevka za vračilo posojila v primeru stečaja.

Skrb: »odnosi, ki vzdržujejo in popravljajo svet, da lahko ljudje in neljudje živijo karseda dobro na njem v zapleteni mreži, ki ohranja življenje.« — Puig de La Bellacasa, 2017 Logika proti enopetinski družbi. Finance Live.

POVEZANE KNJIGE