Lisica je takrat že bila lovec

Lisica je takrat že bila lovec - Herta Müller | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

Herta Müller
Lisica je takrat že bila lovec.pdf

Prvi roman Herte Müller Lisica je takrat že bila lovec je izšel 1992. Nastal je po scenariju za celovečerni film Lisica lovec, ki ga je napisala skupaj s Harryjem Merklejem. Film je kot nemško-romunsko koprodukcijo režiral Stere Gulea. Predvajan je bil na filmskem festivalu v Berlinu 1993.Prizorišče: Romunija, neko večje mesto (verjetno Temišvar), čas dogajanja: leto 1989. Bližanje koncu obdobja, ki ga je zaznamoval predsednik države in generalni sekretar Komunistične partije Romunije Nicolae Ceaușescu; predsednikov padec in usmrtitev, ki za hip vzbudita upanje na preobrat; čas po Ceaușescu, ko se izkaže, da se ni nič spremenilo, da je »en plašč zdrsnil v drugega«.Glavna junakinja, katere pogled večinoma ujame isto kot navidez objektivno oko filmske kamere, je mlada osnovnošolska učiteljica, ki skuša preživeti v ozračju strahu, groženj in nezaupljivosti, dodatno stopnjevanem s prefinjenimi metodami, s katerimi jo namerava spraviti ob živce zloglasna služba državne varnosti Securitate. Na preizkušnji so ne samo njena prisebnost, temveč tudi zanesljivost prijateljstva in trdnost ljubezni.

Še bolj čustvena je bila njena zmaga leta 2009, ko je po odcepitvi od reprezentance in slabšem začetku sezone prav na Pohorju napovedala veliki vzpon. Leta 2013 je v svoji sanjski sezoni slavila slalomsko zmago.