Da me je strah?

Da me je strah? - Maruša Krese | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Maruša Krese
DIMENZIJA
8,62 MB
IME DATOTEKE
Da me je strah?.pdf
ISBN
4542213523188

OPIS

Sedeli smo na klopci pred zidanico. Viktorjeva mama, oče in midva. Sonce je sijalo. Nisva vedela, da so tudi Viktorjevo mlajšo sestro Nežko ubili. Jedli smo jabolka in grozdje. In mama je pripovedovala, kako sta Nežko z očetom ponoči, kakšen teden potem, ko so jo ubili, izkopala in jo še enkrat za zidanico pokopala.»Da bo pri naju,« je mati jokala.»In Viktor?« je spraševal oče.»Tam v Kočevskem gozdu. Blizu baze. Najino ladjo sem mu položil na grob.«Ladjo. Gotovo se mi bo smejala. Viktorju? Ladjo na grob? Saj ni bil več otrok.»Pojdita z nama na varno. V Kočevskem gozdu je ilegalna bolnišnica. Majhne kolibe iz lesa. Stojiš pred njimi in jih niti ne opaziš. Tam je varno. Tu vaju bo še kdo od domačih izdal.«»Ne. Ne moreva pustiti Nežke same.«Čakava in molčiva. Gledava ju. Kdo bo prvi prekinil molk.»Naredila sva si prebivališče pod zemljo. Udobno je.«»Pridita z nama. Na varnem bosta in ne bosta sama. Lahko pa še v bolnišnici pomagata.«Spogledata se.»Raje pridita kdaj vidva naokrog. Potem lahko prespita v naših sobanah,« se oče nasmehne in naju oba objame. Mati naju prekriža po čelu.Nikoli več se nismo videli.Maruša KresePesnica, pisateljica in novinarka Maruša Krese je dolga leta živela in ustvarjala v tujini, zdaj pa se je vrnila v Ljubljano in po številnih objavah v revijah, pesniških zbirkah, radijskih igrah in treh zbirkah kratkih zgodb napisala svoj prvi roman. Za zbirko Vsi moji božiči (2006) je prejela nagrado fabula, za svoja humanitarna prizadevanja v bosanski vojni zlati križec nemške države, avtorice evropskega projekta Ženske z vizijo pa so jo uvrstile med sto najvplivnejših žensk v Evropi.

"Seveda ga je bilo strah, a smisla za humor ni izgubil. Šel je na kemoterapijo in poskušal tudi druge stvari, a nič ni pomagalo," je še povedal Paul in dodal: "Poskušal je ostati pozitiven - takšen je pač bil - a bilo ga je strah.Ni hotel umreti." »To je grozno! Luknja pri luknji.

»V navpični smeri je ta bistveno bolj zoprn kot na previsni, kjer obvisiš v zraku. Tukaj pa si lahko hitro zviješ gleženj ali pa udariš v steno in v kak oprimek, preden se vrv ustavi.

POVEZANE KNJIGE