Nasprotja

Nasprotja - Denis Poniž | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Denis Poniž
DIMENZIJA
11,84 MB
IME DATOTEKE
Nasprotja.pdf
ISBN
5768215066353

OPIS

Denis Poniž je doslej objavil sedem knjig esejev, zbirka Nasprotja je tako avtorjeva osma knjiga esejev, ki so vsi napisani posebej za to knjigo. Njegovi eseji o umetnosti, kulturi in vprašanjih človekovega razmerja do zgodovine so sicer raztreseni tudi po mnogih slovenskih in tujih revijah in zbornikih. Poleg esejistike piše tudi poezijo in dramatiko ter strokovne in znanstvene monografije o vprašanjih in problemih, povezanih s teorijo in zgodovino literature, posebej poezije, dramatike in literarne estetike. Avtor razume esej kot tisto obliko literarne izpovedi, ki združuje ustvarjalno imaginacijo, svobodo mišljenja in refleksije o človeku in svetu z objektivnimi dejstvi in zgodovinskimi paradigmami.Zaveda pa se, da je esej v svojem jedru tudi in predvsem intimna izpoved, podoba posameznika, ujetega v čas in njegove razumne in nerazumne zahteve, njegovega razmerja do drugih ljudi, s katerimi se vsakdo od nas srečuje na svoji življenjski poti. Denis Poniž (1948), pesnik, dramatik, literarni teoretik in publicist, je magistriral iz primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti in doktoriral na univerzi v Novem Sadu. Bil je član skupine 441, ki je bila jedro literarno-gledališke skupine Pupilija Ferkeverk, tajnik eksperimentalnega gledališča Pekarna, član uredništva revije 2000 ter urednik in soavtor mnogih antologij in zbornikov. V življenju je opravljal, po svoji volji, včasih pa tudi ne, različne poklice, zadnja desetletja poučuje kot redni profesor zgodovino in teorijo slovenske in evropske dramatike na ljubljanski AGRFT.

velik: težek: močen: glasen: Preveri . Vredu <= Podobne naloge Naslednja naloga ... Nasprotja.

in 26. letom so tako tudi v letu 2020 lahko sodelovali na državnem natečaju s serijo fotografij na razpisano temo NASPROTJA.

POVEZANE KNJIGE