Psalm na koncu poti

Psalm na koncu poti - Erik Fosnes Hansen | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Erik Fosnes Hansen
DIMENZIJA
7,89 MB
IME DATOTEKE
Psalm na koncu poti.pdf
ISBN
9869919213641

OPIS

Na krovu Titanika je bilo 2208 ljudi – in prav toliko zgodb, velikih in malih, pomembnejših in obrobnejših, trpkih in vedrejših. Zgodb, ki se niso zgodile na ladji, temveč že mnogo prej; na ladji so se predvsem končale.Psalm na koncu poti je večglasje ladijskega orkestra; so zgodbe (izmišljenih) glasbenikov, ki so trčili vsak v svojo ledeno goro, še preden so sploh stopili na Titanik. Vsak je po svoje posebnež in njihove zgodbe nas nosijo v bolj ali manj davno preteklost, skozi družinske tragedije, nesrečne ljubezni, nemirno hrepenenje. Vmes pa se z njimi vkrcavamo na titansko ladjo in spoznavamo mitologijo, ki se skriva za njenim imenom. Skozi njihove oči strmimo v neskončnost oceana in v neskončnost človeške duše ter njene bolečine. Z njihovo glasbo zaznavamo družabne vzorce časa izpred sto let, ob čemer nas ves čas spremlja zavest, kako ničevo je vse, kar je v svojo kulturo in bivanje vgradil človek, kako majhno in nemočno je, ko poseže vmes višja sila. Narava, Bog, nemara sam Uran ali njegov sin Kronos. Edino, kar še o(b)staja v zadnjih trenutkih, preden Titanik potone, je glasba. Vse do trenutka, ko se tudi zadnja melodija konča. Stopnjevanje dogajanja na ladji in odstiranja preteklosti glavnih junakov doseže višek na zadnjih straneh knjige, kjer nam prav racionalni opis velikanovega potopa – brez vsake patetike, sentimentalizma in privzdignjenih besed – prikliče v oči solze, skupaj s srhljivim spoznanjem: zadnja melodija je tako zelo kratka. Prekratka.

Trda vezava, 416 strani. Knjiga je v odličnem stanju. Prodam knjigo PSALM NA KOCU POTI, avtor Erik Fosnes Hansen, izdala založba Modrijan 2012, trda vezava.

Če na primer citiramo psalm, uporabimo kratico za knjigo psalma Ps, številko psalma in vrstico, npr. četrta poved oseminšestdesetega psalma: Iz današnje perspektive (natančneje: retrospektive) se kažejo kot povezana pripoved z zgodovinskim Ciljem - osamosvojeno in demokratično Slovenijo - na koncu poti.

POVEZANE KNJIGE