Primož Trubar zapušča Ljubljano

Primož Trubar zapušča Ljubljano - Gorazd Kocijančič | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Gorazd Kocijančič
DIMENZIJA
3,21 MB
IME DATOTEKE
Primož Trubar zapušča Ljubljano.pdf
ISBN
1959956784734

OPIS

Metoda je stara toliko kot pesništvo, čeprav je v dvajsetem stoletju doživela nič koliko dognanih preobrazb – pesem, položena v usta neki historično izpričani osebi. Ko Gorazd Kocijančič Trubarju pripiše vrsto pesmi, ki jih govori »nesimpatičen cinik in cagavec, včasih sovražnik lastnega naroda in jezika, vedno pa obupan introvertiranec in mistično zasanjan blodnjavec«, ne postavlja pod vprašaj le navidezno neizpodbitnega ustroja enega temeljnih kamnov t. i. slovenske identitete, ampak posredno problematizira naše razumevanje avtorstva vsakršnega teksta. Avtorjeva igrivost gre celo tako daleč, da v maniri (njemu sicer ne preveč ljubih) postmodernistov knjigi ob rob inscenira posmehljivo fingirano avtokritiko, ki obenem prejudicira in nevtralizira morebitne pomisleke ob njegovem pesniškem početju.Po konceptualno dovršeni knjigi Certamen spirituale, ki je v slovensko poezijo vrnila obdelavo klasičnega vprašanja o duhovnem boju, je trenutno najvplivnejši slovenski konfesionalni pesnik zastavil novo vprašanje: Kdo vse pa ni Trubar, zdaj, tukaj?

Štiri leta po izidu Certamen spirituale, ki je intenzivno obravnavala notranji verski "spopad", se tudi v novi zbirki odvija podoben boj, le da je tokrat njegov nosilec eden velikih mož ... Primož Trubar - oglejte si vse knjige na Emka.si, Katekizem. Abecednik (1550): v sodobni knjižni slovenščini... Primož Trubar zapušča Ljubljano je četrta pesniška zbirka Gorazda Kocijančiča, ki med bralce po konfesionalnih predhodnicah prihaja kot nosilka originalnega posvetila historični osebnosti.

Pesniška zbirka je izšla pri Študentski založbi v Ljubljani, leta 2012. Nekaj pesmi je bilo verjetno prvič predstavljenih in branih na mednarodnem literarnem festivalu Vilenica 2011.

POVEZANE KNJIGE