Metastaza

Metastaza - Claudio Antonelli, Gianluigi Nuzzi | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Claudio Antonelli, Gianluigi Nuzzi
DIMENZIJA
3,80 MB
IME DATOTEKE
Metastaza.pdf
ISBN
2237314800409

OPIS

Avtor knjižne uspešnice Vatikan, d. d., raziskovalni novinar Gianluigi Nuzzi, se je v svoji najnovejši knjigi lotil slabo raziskanega področja: razraščanja kalabrijske mafijske združbe \'ndrangheta v severni Italiji.Industrializirani sever Italije je eno najbogatejših območij na svetu, vendar se zdi, da ga tare tiha, zahrbtna, neozdravljiva bolezen. \'Ndrangheta, mafija iz nerazvitih pokrajin Lokrida in Aspromonte na jugu italijanskega škornja, se je trdno zasidrala v okolici Milana. Gre za kriminalno združbo, o kateri je zaradi njenega skrajno konspirativnega delovanja malo znanega. V nasprotju z neapeljsko camorro in siciljansko cosa nostro \'ndrangheta ne pozna skesancev, torej članov mafijskih družin, ki so se v zameno za spregled kazni odločili, da bodo sodelovali s policijo in tožilstvi. Znana sta le dva skesanca in eden od njiju, Giuseppe di Bella, se je po ženini smrti odločil, da bo Gianluigiju Nuzziju in Claudiu Antonelliju, soavtorju pričujoče knjige, razkril tudi stvari, ki jih je dotlej državnim preiskovalcem prikrival. Njegove izpovedi, ki so sprožile več novih sodnih preiskav, nam kažejo italijansko družbo blagostanja v drugačni luči, kakor smo je bili vajeni. Stroga hierarhična organizacija mafijskih skupin, ki v povezavi s prostozidarskimi ložami drži v pesti Kalabrijo in Apulijo, se je izkazala za učinkovito tudi na severu Italije. Posebno zanimivo je skesančevo pričevanje o novačenju, posebnih iniciacijskih ritualih in solidarnosti, ki vlada znotraj organizacije. \'Ndrangheta se ukvarja z ugrabitvami, razpečevanjem kolumbijskega kokaina, izterjevanjem dolgov, pobiranjem mafijskih pristojbin, ilegalno trgovino z orožjem, pranjem umazanega denarja, vrinila pa se je tudi v vrsto legalnih gospodarskih dejavnosti. S pomočjo podkupovanja, izsiljevanja in groženj so se mafijske lovke prisesale na gradbeništvo, ki se napaja iz bogatih javnih naročil, na posle z nepremičninami, gostinstvo, trgovino, \'ndrangheta pa pere svoj denar tudi v modni industriji (nadvse zanimiva je pripoved di Belle o skrivnostni smrti slovitega modnega kreatorja Giannija Versaceja in poskusih, da bi ugrabili žaro z njegovim pepelom). Di Bella opisuje pravi vrtiljak kriminalnih operacij in osvetljuje marsikatero ne docela pojasnjeno odmevno italijansko afero, od prijateljevanja nekdanjega večkratnega italijanskega premierja Giulia Andreottija z botri iz Corleona do podrobnosti o razvpitem atentatu na sodnika Borsellina v Palermu.

Beseda metastaza izhaja iz grščine (μετάστασις) in pomeni premestitev, prestavitev.. Nastanek zasevkov.

Pripravila sem krajša pojasnila, saj bi vsaj teoretično moral vsak bolnik vedeti, kaj je to stadij, kaj je to zasevek ali metastaza in podobno. Upam, da vam bo ta tekst v pomoč tako pri zastavljanju vprašanj meni (prosim, navedite še bolnikovo starost) kot tudi vašemu osebnemu ... Metastaza namreč povzroči reakcijo kostnine.

POVEZANE KNJIGE