Za lahko noč

Za lahko noč - Ela Peroci | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ela Peroci
DIMENZIJA
7,3 MB
IME DATOTEKE
Za lahko noč.pdf
ISBN
5574031154296

OPIS

Za lahko noč je izbor pravljic Ele Peroci (1922–2001), ki jih je urednica Kristina Brenkova že ob prvi objavi leta 1964 označila za klasične. Razširjeni ponatis, ki obeležil 90. obletnico pisateljičinega rojstva, je naš biser, ki prinaša še izbor zgodb iz poznejših zbirk, ki zaokrožujejo enkratni opus priljubljene in samosvoje ustvarjalke.Ela Peroci se je v slovensko mladinsko književnost zapisala s sodobnimi, mestnimi pravljicami, katerih glavni liki so otroci. Njene poetične pravljice že desetletja podajajo prijateljsko roko otrokom, dotaknejo pa se tudi src odraslih. Mnoge med njimi, kot so Muca copatarica, Moj dežnik je lahko balon in Hišica iz kock, so v slikanicah nagovorile tudi otroke drugod po svetu, saj so izšle v številnih tujih jezikih. Zbirka Za lahko noč je prvič izšla leta 1964, pričujoča izdaja pa prinaša poleg te zbirke še ponatis izbranih pravljic iz zbirke Na oni strani srebrne črte, s čimer je zaokroženo predstavljeno pisateljičino najbolj ustvarjalno obdobje.Iz uvodaEla Peroci ima posebno mesto v novejši slovenski prozi za mladino. Najprej zato, ker je ustvarila izvirno različico sodobne pravljice, ki velja za reprezentativni zgled njenega pisanja za otroke in avtorico uvršča med najvidnejše slovenske ustvarjalce tega vzorca iracionalne proze. Ob sodobnih pravljicah, ki so sčasoma postale zaščitni znak Ele Peroci, se v njenem mladinskem opusu z enakovredno estetsko težo vrstijo tudi zgledi drugačnih, zvrstno raznolikih proznih vzorcev s specifičnimi iracionalnimi prvinami ali brez njih, med slednjimi izstopa povsem realistična drobna črtica. V vsej tej žanrsko pestri kratki prozi pisateljica mojstrsko upoveduje doživljajski svet (manjšega) otroka in svet njegove igre. Otrok je središčniliterarni lik, njegov zorni kot je pogosta pripovedna perspektiva; otrokova igra na meji med resničnostjo in iluzijo je poglavitna vzmet dogajanja. Med najbolj dovršenimi besedili so nekatera prave psihološke študijemanjšega otroka in njegove drže do sveta. S tematiko in oblikovanostjo pripovedi uglašeno je svojsko poetično vzdušje: ustvarja ga lirični ton v slogu kot značilen odraz poetoloških izhodišč Ele Peroci pri besednem ustvarjanju za otroke. Marjana Kobe

Pomislite na osebo, ki jo imate radi.... Matematika nas spremlja na vsakem koraku in - lahko je tudi zabavna. Namesto pravljic za lahko noč otroke pospremite v spanec s kratkimi in zabavnimi matematičnimi zgodbami.

12. 2017 pravljice 0 Komentarjev otroške pravljice.

POVEZANE KNJIGE