Poljanska vstaja

Poljanska vstaja - Martin Premk | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Martin Premk
DIMENZIJA
6,49 MB
IME DATOTEKE
Poljanska vstaja.pdf
ISBN
9114258898775

OPIS

Knjiga Poljanska vstaja in boj proti okupatorju v Sloveniji leta 1941, ki jo je napisal dr. Martin Premk, zgodovinar in kustos Vojaškega muzeja Slovenske vojske v Pivki, je posvečena 70. obletnici poljanske vstaje in dražgoške bitke. To je nevsakdanja pripoved o dogodkih v Škofjeloškem hribovju v hudi zimi 1941/42. Evropa je klečala pod silo nacifašističnih vojská, ki so se ustavile na obalah Rokavskega preliva in pred Moskvo, kmetje v Poljanah pa so verjeli, da bo zdaj zdaj konec vojne. V roke so vzeli puške in sekire. Verjeli so, da se bodo ubranili pred ponemčenjem, selitvami, smrtjo, da jim ne bo več treba hoditi na dnino, »tabarh«, kot rečejo v teh krajih.Da so vstajo načrtovali prav na Gorenjskem, je razvidno predvsem iz ustanovitve Gorenjskega štaba in Pokrajinskega komiteja KPS za Gorenjsko oktobra 1941. Območje Škofjeloškega hribovja je bilo kot središče osvobojenega ozemlja primerno tudi zato, ker so tukajšnje močno razvite mreže odborov OF že pripravljale upor proti okupatorju, pa tudi zaradi orožja, ki ga je tu zapustila kraljeva jugoslovanska vojska in so ga zbirali po zapuščenih utrdbah Rupnikove linije.Cankarjev bataljon je 12. decembra 1941 v vasi Rovt v Selški dolini po naključju trčil na nemški policijski vod in v hipnem spopadu je padlo 45 nemških policistov. Ta zmaga je bila hud udarec nemškim okupacijskim silam, med ljudmi je sprožila val navdušenja ter ovrgla mit o nemški premoči in nepremagljivosti. Nemške oblasti, tudi vodstvo SS v Berlinu, pa so sklenile zatreti sleherno uporništvo, zato so na Gorenjsko napotile nove policijske bataljone. Vodstvo Cankarjevega bataljona je medtem že sprožilo množično vstajo; ta naj bi ob domnevi, da se nemške sile zaradi poraza pred Moskvo umikajo in da bo Nemčija v kratkem premagana, povedla ljudi v boj za osvoboditev Gorenjske in cele Slovenije.Širši oris dramatičnih dogodkov pred sedemdesetimi leti dopolnjujejo prvič v celoti objavljena pričevanja vstajnikov. Objavljenih je tudi okoli sto enot slikovnega gradiva: arhivske fotografije, faksimili časopisnih člankov, plakatov in dokumentov ter ilustracije poljanskega slikarja Iveta Šubica (1922–1989).Na naslovnici sta upodobljena detajla Šubičeve zidne slikarije »Poljanska vstaja« na poslopju trgovine v Poljanah nad Škofjo Loko, ki je nastala leta 1981, ob 40. obletnici vstaje.

Naj omenim le oceno dr. Toneta Ferenca, da je bila poljanska vstaja v hudi zimi 1941-1942 največji vojaški dogodek v evropskem odporniškem gibanju na interesnem območju nemškega rajha. Odpoved tekmovanja mladih zgodovinarjev.

Zunanje povezave. Več gradiva o temi dražgoška bitka v Wikimedijini zbirki Čas zadnje spremembe strani: 10:17, 26.

POVEZANE KNJIGE