Podmornica

Podmornica - Joe Dunthorne | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Joe Dunthorne
DIMENZIJA
6,79 MB
IME DATOTEKE
Podmornica.pdf
ISBN
7170604825021

OPIS

»Poznaš svojega soseda, moškega na številki petnajst?« vprašam.»Misliš gospoda Sheridana?«»On je konjederec. Konjederec je nekdo, ki kolje konje.«On ne reče ničesar. Nekje pri šestem vretencu mi masira hrbet.»Oliver,bi lahko legel na svojo prednjo stran zame? Obraz lahko postaviš sem.« Lahko bi rekel »legel na trebuh« in prihranil tri zloge.Pokaže na majhno luknjo na enem koncu postelje, nekoliko spominja na straniščno desko.»Tukaj, Andrew?« vprašam.Pokima. Obrnem se na trebuh in vtaknem nos skozi luknjo.»Zdaj bom znižal posteljo, Oliver.« Postelja se zniža, pri tem na kratko oživi. Sprašujem se, ali je lagal, da ne razume besede panseksualec.Masira področje okoli mojega osmega vretenca. »Gospoda Sheridana precej dobro poznam, Oliver.« Zdaj se je premaknil gor do mojega vratu. »On je slikar-dekorater.«Masira me po hrbtu nekje pri devetem vretencu.»Andrew, on ima oči in delovno haljo morilca,« rečem.Mami pravi, dase moraš, če si hočeš zapomniti ime od koga,potruditi, da ga vsaj dvakrat med spoznavnim pogovorom nasloviš po imenu.Lahko vidim samo majhno zaplato svetlomodre tapiserije. Razmišljam, da bi pljunil nanjo. Ali poskušal bljuvati.Joe Dunthorne, rojen leta 1982 v Swanseaju, je pesnik in pisatelj, ki je za romaneskni prvenec Podmornica, nastal v času študija kreativnega pisanja na univerzi East Anglia leta 2008, dobil univerzitetno nagrado za najboljše prozno delo, nastalo v času študija, to je nagrado Curtis Brown. Leta 2010 je bil po romanu posnet istoimenski film v režiji Richarda Ayoadea. Poleg romana Podmornica je objavil tudi zbirko pesmi, mesečno pa v Londonu organizira »literarni kabaret« Homework.Iz spremne besedeRoman Submarine waleškega avtorja Joeja Dunthorna je izsek iz življenja petnajstletnega Oliverja Tatea, bistrega fanta, ki dnevno širi svoj besednjak (nove naučene besede so tudi naslovi posameznih poglavij) in uživa v distanciranem, pedantnem seciranju svojih staršev, sosedov in sošolcev, pri čemer velik pomen posveča pravilno uporabljeni, če se le da, obskurni besedi, ki kategorizira vsakega od posameznikov okoli njega. Pri tem pa mu manjka čustvene zrelosti in empatije, zato so njegove analize včasih sicer zabavne, včasih pa enostavno krute. Dunthorne je v Oliverju združil sublimnost in absurdnost najstništva, med katerima včasih ni velike razlike.Maja Žorga Dulmin

Iz spremne besede Roman Submarine waleškega avtorja Joeja Dunthorna je izsek iz življenja petnajstletnega Oliverja Tatea, bistrega fanta, ki dnevno širi svoj besednjak (nove naučene besede so tudi naslovi posameznih ... Podmornica je evropska serija o posadki nemške podmornice med drugo svetovno vojno, ki predstavlja neke vrste nadaljevanje kultnega istoimenskega filma iz osemdesetih, a prikaže bistveno širše dogajanje. V drugi sezoni nas celo popelje v New York.

Možje tako šele na odprtem morju izvedo, kakšno nalogo morajo opraviti. Podmornica - Otok za mularijo, Izola, Slovenia. 233 likes · 5 were here.

POVEZANE KNJIGE