Pač mulca

Pač mulca - Patti Smith | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Patti Smith
DIMENZIJA
9,84 MB
IME DATOTEKE
Pač mulca.pdf
ISBN
3145336023427

OPIS

Patti Smith je leta 1989 Robertu Mapplethorpu, preden je umrl zaradi aidsa, obljubila, da bo napisala njuno življenjsko zgodbo. Dvajset let pozneje je obljubo uresničila, in nastala je očarljiva, skoraj romantična zgodba o vzponu dveh umetnikov, ki bi skoraj ne mogla biti bolj različna, pa vendar sta ju umetniško stremljenje in New York za vselej povezala.Robert Mapplethorpe (1946–1989), umetnik, fotograf, Pattijin ljubimec in prijatelj, je bil najpomembnejša oseba v njenem umetniškem življenju. Spoznala sta se kot dvajsetletna pribežnika v Brooklyn, julija 1967. V želji, da bi uspela kot umetnika, sta se komaj prebijala, pogosto celo stradala, če pa že nista bila lačna, jima je vedno zmanjkalo denarja za vse tiste umetniške radosti, po katerih sta hrepenela. Patti se spominja, kako sta si lahko privoščila samo eno vstopnico za muzej, in tako je tisti, ki je vstopil, drugemu podrobno poročal o vsem, kar je videl. Kljub temu sta ves čas ustvarjala, on kolaže in instalacije, ona risbe in pozneje zlasti poezijo. Navdih sta najpogosteje našla drug pri drugem.Zgodba je napisana neposredno in brez olepševanja. Je pripoved o svetu, ki je oddaljen samo dobrih štirideset let, pa vendar se zdi svetlobna leta daleč, pripoved o danes mitičnih in za marsikoga čarobnih šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja s celo galerijo slovitih osebnosti (Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Andy Warhol ...), ki so zaznamovale zgodovino glasbe pa tudi popularne kulture nasploh. Pač mulca (Just Kids) je ganljiva ljubezenska zgodba, ki se prične z naključjem (ali pa naj to imenujemo usoda), ki je povezalo Patti in Roberta, da sta postala cimra, prijatelja in ljubimca, predvsem pa navdih drug drugemu, in se konča kot elegija, kot poklon mrtvemu prijatelju.Pač mulca je dosti več kot še ena avtobiografija umetnice in opis romantičnega boemskega življenja v mladosti, je tudi ena najboljših in najbolj berljivih knjig o tem, kako postati umetnik.V knjigi je objavljenih več kot 30 fotografij.

Patti sem poznala le tako, bolj po imenu kot po konkretnem delu in osebnosti, priznam. Pač mulca razkriva dvoje - njeno nežno, nič patetično in kičasto opisovanje sebe, glasbe, kulture, Amerike, družbe, umazanih sten in … življenjsko zgodbo, tako samosvojo, v kateri je on, Robert, tisti, na katerega se Patti zdaj ozre z ... Kolenc, Petra (2012).

Spoznala sta se kot 20-letna pribežnika v Brooklyn leta 1967. Ameriška legendarna umetnica Patti Smith bo po svoji knjigi Pač mulca, za katero je prejela ameriško državno nagrado za književnost, ustvarila še televizijsko serijo. Podpisala... V Mehiki bo danes svetovno premiero doživela predstava Velvet Petal v izvedbi Škotskega plesnega gledališča, ki jo navdihuje zgodba Roberta Mapplethorpea in Patti Smith, predstavljena v knjigi Pač mulca.

POVEZANE KNJIGE