Pozno je, ne morem dihati

Pozno je, ne morem dihati - Mario Wirz | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

Mario Wirz
Pozno je, ne morem dihati.pdf

Mario Wirz večkrat nagrajeni nemški avtor, v ekspresivni in ritmični govorici romana Pozno je, ne morem dihati pripoveduje pretresljivo zgodbo istospolno usmerjenega igralca Volkerja, avtorjevega alter ega, ki je okužen z virusom HIV, s tem pa dvojno zaznamovan. Gre za retrospektivno in analitično zgodbo, v kateri protagonist skozi pripovedovanje in ob napredovanju bolezni še enkrat podoživi preteklo življenje.Mario Wirz je eden prvih nemških avtorjev, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja začel o aidsu pisati iz prvoosebne perspektive. Njegovo osrednje in najbolj znano, avtobiografsko obarvano delo v tej maniri prav pričujoči roman, ki sodi med klasike gejevske literature. Presežek pa ne prinaša le nemoralizirajoča obravnava tematike, temveč neposredna iskrenost pripovedi, ki priča predvsem o globokem poznavanju človeka.

Ne morem dihati," so se glasile zadnje besede savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, ki je bil kasneje umorjen. Njegovega trupla turški preiskovalci do zdaj še niso našli.

Teden, ki je za nami, je bil dramatičen. Okužba ameriškega predsednika z novim koronavirusom je dokaz več, da virus ne loči med predsedniki in poštarji, in da nihče, naj se še tako posmehuje in ignorira nasvete strokovnjakinj, ni varen pred njim. Zadnje besede pokojnega savdskega novinarja Džamala Hašokdžija so bile: »Ne morem dihati.« To trdi CNN-ov anonimni vir, ki je prebral v angleščino preveden prepis zvočnega posnetka smrti novinarja.