Plave talige

Plave talige - Branko Šömen | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Branko Šömen
DIMENZIJA
6,48 MB
IME DATOTEKE
Plave talige.pdf
ISBN
8874426602070

OPIS

»Vsi nosimo v sebi svojo geografijo sveta: potovanja so del našega odkrivanja zemljepisnih, zgodovinskih, človeških širin; potovanje ima, kot filmski scenarij, zamisel, načrt, sámo potovanje, gibanje, cilj,« zapiše Branko Šömen (1936), književnik, publicist in filmski scenarist v romanu, ki se odpira v eno samo, za svet malo, za veliko večino pa (pre)tvegano potovanje. In to troedino. Roman je namreč zgrajen iz treh vzporednih tokov (Medena rosa, Plave talige, Prekleti film), med katerimi še slutimo neugnanost mladosti (Panonsko morje, roman, 1981), ki je »nisem do kraja izkoristil«, zrela leta, v katerih »kar sem pričakoval, nisem do kraja dosegel« (Prekleti film) ter seveda nastajanje filma, ki ga ni »do kraja realiziral« (Medena rosa). Vsi ti trije pripovedni tokovi pa se združijo v delti, ki jih uokviri: v sceneriji goričkega borovega gostüvanja, tradicionalnega ljudskega običaja v času pusta, na katerem se, podobno kot na nekaterih karnevalih, predstavi svet v zatajevani luči: akterji borovega gostüvanja, vključno z borovo nevesto in ženinom, so sicer kreature, v svoji srži pa nastavljeno ogledalo, v katerem se svet in čas reflektirata kot resničnost resničnosti. (Milan Vincetič)

Vrsta: Avtorji izvirnih monografskih publikacij Število izposoj: 432,73 »Plave talige« Branka Šömna. V knjižnici so na literarnem večeru predstavili najnovejši roman Branka Šömna »Plave talige«. Plave talige 101; Plavi ponedeljki 126; Počitek pod goro 67; Pod nebesi Kamniških planin 62; Pod oknom 67; Pohod zadnjega doda 162; Pojdem na prejo 67; Poletje v mestu 96; Pomladna noč 67; Pomladna radost 67; Pomladni počitek 67; Pomladni veter 67; Popolno življenje 99; Povej mi s pravljico 18; Preden umrem 92; Prekletstvo krastač 211 ... Portret: Zoran Smiljanić; Vera Čertalič o knjigah v svojem življenju; Mitja Rotovnik o režiserjih; Knjiga meseca dr.

Publicistika: 2001 Amenkamen (prostozidarska čitanka), Lumen 2002 Molčeče, nevidno bratstvo (zgodovina prostozidarstva na Slovenskem); Magnolija 2012 Češki sanjar (knjiga o Vaclavu Havlu), Profil 2013 Modrost (zgodovina prostozidarstva na Hrvaškem, prva knjiga), Profil Napisal je kar nekaj refleksivno obarvanih pesniških zbirk, precej pripovednih, tudi avtobiografskih del za odrasle in mladino, njegov trenutno zadnji roman Plave talige pa se odlikuje z večplastno kompozicijo. Šömen, Branko: Plave talige (založba Litera, zbirka Piramida) Po zelo dolgem času novo prozno delo pisatelja, ki že veliko let živi v Los Angelesu. Roman, ki nosi podnapis Slovenski triptih, je zgrajen iz treh vzporednih pripovedi, ki se pojavljajo v bolj ali manj izmeničnem vrstnem redu. Branko Šömen: Plave talige: Slovenski triptih.

POVEZANE KNJIGE