Oscar in Lucinda

Oscar in Lucinda - Peter Carey | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Peter Carey
DIMENZIJA
6,83 MB
IME DATOTEKE
Oscar in Lucinda.pdf
ISBN
2137414004365

OPIS

Panoramični roman Oscar in Lucinda je po kritiški presoji eden od vrhov v literarnem opusu mednarodno priznanega avstralskega pisatelja Petra Careyja. Podlaga zgodbe je široko zasnovan prikaz Avstralije v drugi polovici 19. stoletja in vzporedno tudi viktorijanske Anglije tistega časa. Peter Carey z razkošnimi opisi, zaradi katerih velja za literarnega dediča Charlesa Dickensa, in hkrati z vnosi groteskno komičnega, ki so njegov edinstven avtorski podpis, v kolonialistični prostor pete celine z njegovo tradicionalno moralo na eni strani in vrvečo poslovno nezasitnostjo na drugi, postavi svoja glavna lika, Oscarja in Lucindo.Oba sta kar se da nenavadni osebnosti. Oscar Hopkins je mlad anglikanski duhovnik, vzgojen v strogem religioznem duhu, a obseden s hazardersko strastjo, Lucinda Leplastrier pa svojeglava avstralska dedinja, ki v težnji po neodvisnosti postane lastnica steklarne.Careyjev mnogostranski romaneskni prikaz, njegov mimohod sijajno opisanih oseb, obkrožajočih glavna protagonista, se iz živopisanih dogodkov, ki se zlagajo v zgodovinsko rešerširano in stvarno, seveda pa literarno predelano panoramo dobe in prostora, v zadnji tretjini romana začne prevešati v nadrealistično popotovanje po neprehodnih širjavah Avstralije. Oscar, podneten z ljubeznijo do Lucinde, osnuje ekspedicijo za prevoz steklene cerkve, izdelane v dekletovi steklarni, v malodane nedostopni predel celine. Česar s tedanjimi prevoznimi sredstvi ni mogoče prepeljati po normalni poti, dostavi Oscar na cilj s pomočjo svoje vizije. Cena, ki jo oba neobičajna junaka plačata, je več kot zasoljena. Bralec, ki ga Carey zajame z energijo svoje obsežne pripovedi, v kateri tako rekoč ni narativnih praznin, temveč je zgoščena, ganljiva in srhljiva, necenzurirana in polemična, pa plača kvečjemu z urami, ki jih odtrga od svojih vsakdanjih nujnosti. Roman je namreč s svojimi vpogledi v navzkrižja človeške psihologije, njene humorne in obskurne tančine, povsem neustavljiv.Po romanu, ki je pisatelju leta 1988 prinesel Bookerjevo nagrado, je Gillian Armstrong posnela film s Cate Blanchett in Ralphom Fiennesom v glavnih vlogah.

Williams: Sonia Ritter ... Fanny Drabble: Will Barton ...

Some time later, in Wales, Lucinda falls for the local reverend, who is sent away by the church to the remote wilds of Australia. Her misery leads her to a gambling house… and she once again meets up with the likable Oscar. V Avstraliji živi premožna in samozavestna mladenka Lucinda Leplastrier.

POVEZANE KNJIGE