Edvard Kocbek – Mesec s kolobarjem

Edvard Kocbek – Mesec s kolobarjem - Mihael Glavan, Edvard Kocbek, Boris Paternu | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mihael Glavan, Edvard Kocbek, Boris Paternu
DIMENZIJA
6,61 MB
IME DATOTEKE
Edvard Kocbek – Mesec s kolobarjem.pdf
ISBN
1628503561445

OPIS

Knjiga Edvard Kocbek – Mesec s kolobarjem je posvečena trideseti obletnici pesnikove smrti (27. 9. 1904–3. 11. 1981). Zanjo je dr. Boris Paternu izbral partizansko liriko Edvarda Kocbeka in o njej napisal spremno študijo.Kocbekova partizanska poezija je po svoji vsebini in svojem pesniškem jeziku izjemen in velik pojav, ki pa je spričo avtorjeve politične usode še dolga leta po vojni ostal nerazviden in odrinjen, v javnosti tako rekoč neznan. Danes lahko o tem "nekanoniziranem", zelo osebnem partizanskem pesništvu odkrijemo izrazit in umetniško učinkovit prelom v sodobni modernizem, ki ga nam je zgodovinsko dogajanje zastrlo.Dokumentarna biografija dr. Mihaela Glavana z bogatim slikovnim gradivom ter izbranimi odlomki iz Kocbekovih dnevnikov in poezije pregledno podaja zaledje pesnikovega delovanja in ustvarjanja v roških in dolomitskih gozdovih, osvetljuje njegovo "tovarišijo", posega pa tudi v čas pred vojno vihro in po njej.

V Beogradu so bili poleg Kocbeka le še trije slovenski ministri od petindvajsetih, pri čemer je bil Dušan Sernec še predstavnik kraljeve vlade, dr. Anton Kržišnik minister za socialno politiko in dr.

Na enem mestu dostop do informacij v knjižnicah. Iskanje gradiva, pregled izposojenega gradiva, podaljšanje roka izposoje, rezervacije gradiva ... Edvard Kocbek je v leposlovju cenjen zlasti kot pesnik.

POVEZANE KNJIGE