Sam svoj tip

Sam svoj tip - Loudon Wainwright III. | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Loudon Wainwright III.
DIMENZIJA
12,1 MB
IME DATOTEKE
Sam svoj tip.pdf
ISBN
4218312027212

OPIS

Pesmi Loudona Wainwrighta lahko na hitro razdelimo v tri skupine: pesmi o osebnih razmerjih (in družini), angažirane pesmi in šegave prigodnice. Med prve sodijo njegove številne osebne, ljubezenske in družinske pesmi (Sam, Ko greš, Pesem o kričanju, Tvoja mama in jaz, Branje misli, Toliko pesmi, Tako prekleto srečen …), med druge “protestni” verzi (ki so praviloma neizprosni in trpki, denimo Božično jutro, pa tudi šegavi, denimo Crknjen dihur – ta naj bi po mnenju nekaterih strokovnjakov bil parodija na Nixona, a Wainwright je to zanikal, češ da je samo štos), med tretje pa raznorazne druge pesmi (denimo Mož, ki ni mogel jokati, Podrekana pesem ali Ukulele brenkam). Mnoštvo teh tretjih pravzaprav sodi med druge, zato jih je v našem izboru tudi najmanj. Wainwright ni nikoli ničesar skrival; v svojih pesmih je brez zadržkov razgaljal svoja najgloblja čustva in misli, bodisi o razpadih svojih zakonov in kdo je kriv zanje, bodisi o posledicah in občutkih krivde zaradi otrok, bodisi o političnih in drugih družbenih dogodkih. Pesem Tvoja mama in jaz je denimo ena najbolj trpkih pesmi o posledicah ločitve; v njej oče brez olepšav pove svoji hčerki, da z mamo nista več skupaj in da naj se zato ne počuti krive. Toliko pesmi je pretresljiva žalostinka o tem, kako po koncu zveze odrineš spomine iz svojega življenja. Izjemno trpke so tudi pesmi, ki jih je napisal v spomin na očeta in mamo (Včasih pozabim, Brezdomec, Britof). Wainwright je v tovrstnih pesmih večkrat tudi grobo (samo)ironičen ali sarkastičen (Gospod “Kriv sem”, Terapija, Branje misli), vendar tovrstne balade sodijo med vrhunce t.i. ‘americane’ in (po inovativnosti in izpovedni moči) tudi zgodovine ameriške poezije, kjer podobne pristope redko srečujemo. Vse to seveda postavlja precej bolj znano medijsko podobo Wainwrighta kot burkeža, ki na odru skače in se pači, na drugi tir; sam Wainwright je povedal, da na tak način pač podaja svoje teme poslušalcem, hoče jih osupiti, šokirati in presenetiti. Z burkaštvom je povezan tudi njegov angažirani pol, kjer v pravem izročilu protestnega kantavtorstva v slogu Guthrieja ali zgodnjega Dylana poroča o aktualnih temah, vendar na svoj način: zbadljivo in hkrati trpko. V ta namen se večkrat poslužuje forme govorečega bluesa. Redno se tudi vrača h koreninam ameriškega folka; leta 2010 si je prislužil grammyja za projekt High, Wide And Lonesome, poklon ameriškemu folk glasbeniku Charlieju Poolu.

Tip dogodka: Arhiv prireditev. Sam svoj mojster (21) Uživajmo na vrtu (12) Za športne aktivnosti (8) Kuhinjski pripomočki (12) Dekoracija doma (2) Zadnje dodani izdelki. Pleteni polnilni kabel TIP-C, 3m 24.99 € 15.99 € Xiaomi Mi 10T Pro 5G Full Glue celotno kaljeno zaščitno steklo 29.99 € 19.99 € Xiaomi Mi 10T Pro 5G silikonski ovitek - prozoren 17.99 € 11.99 € Mornarji so po starih zapisih bili med prvimi, ki so začeli uporabljati vozle.

Tip dogodka: Arhiv prireditev. Označeno kot.

POVEZANE KNJIGE