Živ, živ, živalce!

Živ, živ, živalce! - Vida Mokrin Pauer | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Vida Mokrin Pauer
DIMENZIJA
9,23 MB
IME DATOTEKE
Živ, živ, živalce!.pdf
ISBN
1450277614257

OPIS

Razkošno ilustrirane pesmi za otroke Vida Mokrin-Pauer je svojevrstna avtorica, ki v svoje pesmi vpleta principe in spoznanja sodobne kvantne fizike, kognitivne znanosti, biologije, kozmologije ipd. Med drugim je predavala tudi znanstvenikom na Institutu Jožef Stefan, pa tudi v tujini.Živali se v tokratni zbirki predstavljajo kot otroci, saj gre za mladičke, npr. Piščanček Robi, Kačica Kim, Komarček Valentin, Martinček Martin, Konjiček Elija, Prašiček Vinko, Miška Irenca, Mravljica Milena itd.Vse pesmi se začnejo z verzom »Jaz sem«, potem pa so upesnjene samopredstavitve in pripovedi mladičkov s človeškimi imeni, velikokrat tudi značilnostmi. Živalice imajo povsem pozitiven odnos do sebe, všeč so si, se imajo rade, se zabavajo, se pohvalijo, izražajo ljubezen do družine, samozavest, svoje dosežke, nekatere živijo v domišljijskem svetu kot veliki junaki, vedno pa so v njihove pesmi vpletene biološke značilnosti določene živali, tako da so z lahkoto predstavljive in tudi poučne. Njihova samozavest se na mehek igriv način preliva v človeškega otroka z obilico vseprisotnega humorja.Razgibanost živalskih motivov zadovoljuje otroško domišljijo, jezikovno domiselno napisane in dodelane pesmi so ritmične in blagozvočne.Ilustracije Polone Kosec so izvirne, z veliko smisla za humor in detajle, ki poudarjajo in celo nadgrajujejo besedilo, predvsem pa kar kličejo mlade in manj mlade, da se potopijo vanje.

Živalice imajo povsem pozitiven odnos do sebe, všeč so si, se imajo rade, se zabavajo, se pohvalijo, izražajo ljubezen do družine, samozavest, svoje dosežke, nekatere živijo v domišljijskem svetu kot veliki junaki, vedno pa so v njihove pesmi vpletene biološke značilnosti določene živali ... »Živ, živ, živ uživalice!!!« je naslov gledališkega koncerta, ki je nastal na podlagi zbirke poezije novogoriške pesnice Vide Mokrin Pauer in so ga sinoči premierno predstavili v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica. Živ, živ, živ, uživalice!!! je doživetje s poudarkom na veselem, sočnem in samozavestnem okušanju sveta, z razumevanjem, da ima vsaka perspektiva (ptičja, žabja, kačja, kobiličina, …) svoj pogled na svet, ki je prav enako pravi in svet. Ta glasbeno-odrska »uživancija« je nastala na podlagi zbirke poezije Živ, živ, živalice! ii Živ, Živ, Živalice! v.

... Izberimo raje 'živ, živijo', kajti v teh naših besedah je veliko več energije kakor v besedi 'čau'," nam priporoča pesnica Vida Mokrin Pauer. V oddaji bo na sporedu glasba Bojana Glavine.

POVEZANE KNJIGE