Matične celice in napredno zdravljenje – pojmovnik

Matične celice in napredno zdravljenje – pojmovnik - Mojca Jež, Primož Rožman | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mojca Jež, Primož Rožman
DIMENZIJA
12,86 MB
IME DATOTEKE
Matične celice in napredno zdravljenje – pojmovnik.pdf
ISBN
3757826522178

OPIS

Biologija matičnih celic je ena najhitreje razvijajočih se vej biologije. Njena spoznanja temeljijo na sodelovanju z različnimi bazičnimi in uporabnimi disciplinami, ki se razvijajo istočasno in so kot take stalno izpostavljene pogledu strokovne in laične javnosti.Ker so različne znanstvene vede razvile različno izrazoslovje in uporabljajo različne pojme za iste biološke pojave, prihaja tako pri strokovni kot tudi laični uporabi teh pojmov pogosto do napak, neskladij in celo paradoksov. Že dalj časa opažamo, da je na področju biologije matičnih celic potreben skupen jezik, ki bo hkrati tudi koristno orodje za slovensko biomedicino in bo koristil tako strokovni kot laični javnosti.

Doslej sicer celično zdravljenje poteka na primer v obliki transfuzije, v zadnjem desetletju pa tudi z vstavitvijo matičnih celic na obolelo mesto. V popkovnični krvi so odkrili hematopoetične matične celice - vrsta celic, ki se lahko razvije v kateri koli tip krvnih celic in se tudi nahaja v kostnem mozgu. 1988: Prvo uspešno zdravljenje z popkovnično krvjo: 5 letni bolnik z Fanconijevo anemijo je prejel prvo zdravljenje z popkovnično krvjo svoje mlajše sestrice. Matične celice iz popkovnične krvi_razširjeno gradivo.

Deli. Opis; Biologija matičnih celic je ena najhitreje razvijajočih se vej biologije.

POVEZANE KNJIGE