Izpovedi maske

Izpovedi maske - Jukio Mišima | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jukio Mišima
DIMENZIJA
8,56 MB
IME DATOTEKE
Izpovedi maske.pdf
ISBN
3576484597396

OPIS

Jukio Mišima (1925-1970) se je kot Kimitake Hiraoka rodil v Tokiu v družini, ki ji je vladala očetova mati. Babica je Mišimo, starega manj kot mesec dni, vzela otrokovi materi in ga vzgajala sama. Deček se ni smel družiti z drugimi fanti in njegova družba je bila omejena na nekaj deklet in žensk. Kot mladenič je bil šibak in suhljat, pri tridesetih pa je začel negovati kult možatosti in izgrajevanja telesa: začel je dvigovati uteži, se naučil borilnih veščin ter začel nositi usnje, uniforme in široko odpete športne srajce. Leta 1958 se je poročil ter imel hčerko in sina. Pričel je zagovarjati ideologijo, ki je možatost povezovala z nacionalizmom, ter ustanovil svojo zasebno vojsko, s katero je poskušal obvarovati tradicionalne japonske vrednote. 25. novembra 1970 je s svojimi štirimi najzvestejšimi člani vdrl na sedež Poveljstva samoobrambnih sil, kjer pa njegovo zadržanje generala in govor vojakom nista naletela na nič drugega kot na posmeh. Mišima je takoj zatem izvedel obredni samomor sepuku.Mišima je na tokijski univerzi diplomiral iz prava in se najprej zaposlil v državni upravi, potem pa delal kot svobodni novinar, pisatelj, režiser, oblikovalec in igralec. Pri šestnajstih je objavil svojo prvo kratko zgodbo pod umetniškim imenom Jukio Mišima, nato pa napisal še na desetine zgodb, romanov in iger, posnel več filmov in v mnogih tudi sam nastopil. Zaslovel je že s svojim drugim romanom, Izpovedi maske (1949), večinoma avtobiografsko pripovedjo mladeniča, ki se zave svojih istospolnih nagnjenj. Prvoosebni pripovedovalec je do sebe neizprosen in v samoanalizi nadvse temeljit, a hkrati še duhovit. Že pri štirih letih odkrije privlačnost preprostih moških težavnih življenj in s tem tudi usodno značilnost svoje želje: poželenje je zanj zmeraj zvezano s tragedijo in nevarnostjo in vsi trije skupaj se večkrat pojavljajo v obliki krvavega sadomazohizma. Bralci, še posebej homoseksualci z zahoda, so od samega začetka občudovali Mišimovo erudicijo, občutljivost, eksotičnost in eksplicitnost seksualnih fantazij, obenem pa so Izpovedi maske prežete z referencami na zahodnjaško homoseksualno zgodovino (Michelangelo, Wilde, Proust, sveti Sebastjan itn.). Mišima velja danes za klasika literature 20. stoletja.

letih 20. stoletja na območju Marenberga, Kozjaka in Savinjske doline.

PORTRETI - DZS 1962, 526 strani. PAVLIHOVA KRONIKA - Slovenska matica 1964, 249 strani - 3€ Knjige so v trdi vezavi (6€ za eno knjigo, razen če je pripisano drugače).

POVEZANE KNJIGE