Šumijo besede domače

Šumijo besede domače - Roman Rozina | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Roman Rozina
DIMENZIJA
12,98 MB
IME DATOTEKE
Šumijo besede domače.pdf
ISBN
8314420782021

OPIS

Besede v Rozinovi zbirki kratkih zgodb šumijo, se kot gumijaste žogice odbijajo od naslovnikov ali pa se ukrivljajo v nove pomene in napačna razumevanja.Nastopajoči se skozi zmedo sporočil, ki jih oblikujejo besede, prebijajo vsak po svoje. Pisatelj v uvodni zgodbi, postavljen v vlogo slavnostnega govornika, se po tem, ko so njegove besede že desetič zavrnjene, v tragičnem zaključku sam sooči z njimi. Tudi postarana pripovedovalka v zadnji zgodbi ugotavlja podobno – nikogar ne zanima, kar še želi povedati, in preslišano je bilo tisto, kar je že povedala; zato se odloči preseliti v svet tišine, v nemost in gluhost. Pripovedovalec druge zgodbe strastno mrcvari besede in jih zlaga v nesmiselne skupine, naslednji pa z njimi oblaga prvotno sporočilo, da bi ga hkrati zakril pred množico in jasno razprl pred osebo svojega poželenja. Publicistu iz četrte zgodbe uspeva iz kakršnihkoli že besed sestaviti ljudi in dogodke, ki imajo videz prepričljive resničnosti, šegavi dedek pa z lahkotno igrivostjo iz mnoštva besed lušči osupljajoče skrivnostna sporočila. Včasih pa besede zavladajo nastopajočim in jih kot marionete vodijo po prizorišču zgodb ...Sedem zgodb in še več pripovedovalcev. Pisana tržnica besed, tega osnovnega gradnika medčloveških odnosov, ki svoje spremljevalce kdaj pustijo na cedilu in jih drugič zapeljejo v tragičen konec. Ki se včasih razpletajo v neuresničena pričakovanja in naslednjič v vedra upanja.

Milan Dekleva: Svoboda belega gumba.Cankarjeva založba, Ljubljana 2011, 251 str. Zdenko ... Leposlovje piše zadnjih nekaj let.

Da kreativnost razumejo kot prostost in odsotnost pravil, so dokazale že s tem, da niti Zmagal je na natečaju revije Sodobnost za najboljšo kratko zgodbo in se kot pisatelj dokončno uveljavil z romanoma Galerija na izviru Sončne ulice in zbirko kratkih zgodb Šumijo besede domače. Skrij Poglej več Prvencu Štiri Sneguljčice in Palček (2008) so sledili roman Galerija na izviru Sončne ulice (2010), novela Relativnosten triptih z vrtnico (2010), zbirka kratkih zgodb Šumijo besede domače (2011), romani Štirje v vrsti (2012), Županski kandidat Gams (2014), za katerega je prejel nagrado modra ptica, in Zločin in ljubezen (2016), novela ... ROMAN ROZINA: ŠUMIJO BESEDE DOMAČE 6,00 € Dodaj v košarico; SAMUEL BECKETT, zbirka Nobelovci 6,00 € Dodaj v košarico; SARTRE: GNUS, zbirka sto romanov 5,00 € Dodaj v košarico; SAUL BELLOW: HUMBOLDTOVA OPOROKA 5,00 € Dodaj v košarico; SIGRID UNDSET, zbirka Nobelovci 20,00 € Dodaj v košarico; SIGRID UNDSET: KRISTINA LAVRANSOVA HČI Roman Rozina (1960) je začel kot novinar, nadaljeval kot publicist, v zadnjih letih pa vse več objavlja tudi leposlovje.

POVEZANE KNJIGE