Potovanja s Herodotom

Potovanja s Herodotom - Ryszard Kapuściński | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ryszard Kapuściński
DIMENZIJA
4,71 MB
IME DATOTEKE
Potovanja s Herodotom.pdf
ISBN
9994782246507

OPIS

Potovanja s Herodotom (Podróże z Herodotem, 2004) so nekakšna pisateljska avtobiografija, napisana po dolgotrajnejših popotovanjih po Aziji in Afriki. Ryszard Kapuściński je ob Zgodbah znamenitega grškega zgodovinopisca Herodota (5. stol. pr. n. št.) spoznal, da je temeljno odkritje neutrudnega grškega popotnika odkritje »kulture drugih« kot ogledala, v katerem lahko vidimo sami sebe.Pripovedovalec – reporter v zrelih letih – presoja svojo življenjsko pot in poslanstvo skozi Herodotovo perspektivo. Ker so potovanja od sredine šestdesetih let dalje, med katerimi je prebiral Herodota, bolj v ozadju, Kapuściński v ospredje kot nekakšno rdečo nit postavlja svoje neprekinjeno druženje s Herodotom. Pri tem ne gre toliko za potovanja po njegovih poteh kot za razmišljanje o njegovem načinu dela, dojemanju resničnosti in smislu poročevalstva. Herodot je namreč imel kar nekaj bistvenih lastnosti dobrega novinarja: poleg predanosti svojemu poslanstvu so bile najpomembnejše njegove značajske lastnosti odprtost, vedrost, komunikativnost ter neusahljiva radovednost in vedoželjnost. Glavna Herodotova lastnost, s katero je prerasel svoj čas in sega v našega, pa je občutek za Drugega, spoštovanje in sprejemanje drugačnosti pripadnikov tuje kulture, predstavnikov kakega drugega sveta. Kapuściński v dialogu s Herodotom odkriva nepretrgan tok evropske zgodovine, ponavljajočo se usodo ljudstev in posameznikov ter trajne simbolične vzorce njihovega vedenja, ko se ti znajdejo v njenem kolesju.Herodot je potoval, da bi našel odgovor na vprašanje, ki se zastavlja otroku: Od kod se vzamejo na obzorju ladje? Kapuściński pa si je v mladosti želel iti čez mejo. V Potovanjih je odkril, da je mogoče prestopiti tudi časovne meje.

Delo, ki je v izvirniku izšlo leta 2004 in vsebuje tudi avtobiografske elemente, je prevedel Nikolaj Jež. Če potujete v tujino s hišnim ljubljencem, je pomembno, da pravočasno pred potovanjem preverite, kakšne so zahteve za vstop v državo, v katero potujete, in za vračanje iz te države nazaj v Slovenijo oziroma EU. Živali morajo biti ob premikih ustrezno označene, izpolnjevati morajo zdravstvene zahteve in spremljati jih mora predpisana ... Apr 16, 2013 - This Pin was discovered by Založba Modrijan Modrijan Publ.

Mesto Bari ima okoli 320.000 prebivalcev. Tukaj najdete veliko luštnih plaž in čudovito naselje Alberobello s prekrasnimi hiškami.

POVEZANE KNJIGE