Jaga baba je znesla jajce

Jaga baba je znesla jajce - Dubravka Ugrešić | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Dubravka Ugrešić
DIMENZIJA
4,79 MB
IME DATOTEKE
Jaga baba je znesla jajce.pdf
ISBN
6872037720055

OPIS

Ena od ostarelih junakinj v romanu pravi: »Zakaj si ne izmislite česa, da bi starci lagodno škripnili, ne pa, da jih nadlegujete s podaljševanjem starosti!«, in zaključi z: »Drek! Kakšno podaljševanje starosti neki?! Podaljšajte mladost, ne pa starosti!«Roman je nastal na pobudo škotske založbe Canongate, ki je zasnovala zbirko Miti in k njej povabila zveneča pisateljska imena, da reinterpretirajo izbrani mit in ga umestijo v sodobni kontekst. Ugrešićeva izbere slovanski mitski lik jage babe, nekakšne čarovnice, ki je po potrebi dobra ali zla, nepredvidljiva in muhasta. Z ironijo in trpkim humorjem napisan trodelni roman se bere na dušek, grenak smeh in premislek so argumentirane prekinitve.

V eni od glavnih vlog predstave, ki tematizira staranje, ženske in iskanje ljubezni, je nastopila igralka Milena Zupančič. Naša garahasta kokoška / čiba, putka, kura, kakuš, kokúoš / ostaja najbolj priljubljen motiv našega hišnega tekstila. S sitom tiskane kokoške se sprehajajo po namiznih tekačih, krožijo po senčilih za luči, kraljujejo na predpasnikih, bohotile so se celo na prazničnih mizah velike ohcetne požrtije. Dubrovka Ugrešič: Jaga baba je znesla jajce (V.B.Z., 2010) Ker veste premalo o jagi babi in zateženih ženskah.

Knjiga, ki je nastala na povabilo založbe Canongate za zbirko Miti, dokazuje, da je Dubravka Ugrešić še vedno neprekosljiva, ko gre za kritične intervencije v predvidljive družbene diskurze ... Pri nekdanjem hotelu Park na Reki je bila v torek v sklopu 8. festivala Reške poletne noči premiera predstave Baba Jaga je znesla jajce, ki jo je po romanu Dubravke Ugrešić na oder postavil hrvaški režiser Ivica Buljan.

POVEZANE KNJIGE