Šepetalci

Šepetalci - Orlando Figes | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

Orlando Figes
Šepetalci.pdf

Ruščina pozna dva izraza za šepetajočega:šepčuščij, tisti, ki šepeta iz strahu, da mu prisluškujejo,inšeptun, ovaduh, tisti, ki ljudem za hrbtom prišepetava oblastem.Besedi izvirata iz obdobja stalinističnega terorja, ko so rusko družbo sestavljali šepetalci te ali one vrste.Orlando Figes v svoji najnovejši knjigi razkriva zasebno življenje milijonov Rusov pod Stalinovo tiranijo, v družbi, v kateri so vsi šepetali – bodisi da so hoteli zaščititi svoje bližnje, bodisi da so ovajali sodržavljane. Delo se opira na obsežno raziskavo ustne zgodovine, ki je zajela stotine družin iz nekdanje Sovjetske zveze, ter na množico listin, fotografij in predmetov iz družinskih arhivov. Vodi nas skozi moralni blodnjak, v katerem je človeka lahko pogubila ena sama neprevidna beseda, ko je režim postavil izven zakona celotne družbene sloje in narode, ko so ljudje plačevali strahotno ceno za gospodarsko in politično veličino Stalinovega imperija. Vendar so tudi v tistih težkih časih mnogi ohranili človečnost in pogum, da so kljubovali neusmiljenemu pritisku totalitarne države.V tem pretresljivem in mogočnem delu neme Stalinove žrtve prvič pripovedujejo svoje življenjske zgodbe.

termometer Avtor: siol.net Figes razkriva zasebno življenje milijonov Rusov pod Stalinovo tiranijo, v družbi, v kateri so vsi šepetali - bodisi da so hoteli zaščititi svoje bližnje, bodisi da so ... Šepetalci politikom: nekoliko obupani in razočarani . Nacionalni svet za kulturo: Novi predsednik Metod Pevec upa, da bo svetovalno telo bolj slišano in uslišano.

decembra 1981. In kaj so ji v zibko položile rojenice? Trgovina.