Zgodovina slovenskega planinstva

Zgodovina slovenskega planinstva - Tone Strojin | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

Tone Strojin
Zgodovina slovenskega planinstva.pdf

Vsak izid integralne zgodovine posamezne dejavnosti ali kakega drugega dela slovenske družbe je prvovrsten dogodek že sam po sebi, izid zgodovine našega planinstva, ki ima med aktivnimi Slovenci posebno vlogo, pa še toliko bolj. Njen avtor dr. Tone Strojin je ugleden slovenski planinski publicist, ki je material in dokumentacijo za knjigo zbiral dolga leta. V delu na obsežen in zaokrožen način opisuje 110 let (1893–2003) razvoja planinske organizacije ter zgodovine našega obiskovanja domačih in tujih gora. A njegova zgodovinska pot se vije še od prej, v Bohinju začne že v šestnajstem stoletju, ko je fužine v Bohinjski Bistrici zgradil neki Maulner, nadaljuje zgodbo z osvajalci julijskih očakov, ki jih je pot proti vrhovom zanesla tako zaradi iskanja redkih korenik kot tudi zakladov, natančneje zlata. Planinstvo se je v drugi polovici osemnajstega stoletja razširilo tudi v strokovno dejavnost, torej raziskovanje alpskega sveta iz znanstvenih – geoloških in bioloških – namenov, ki je s pojavom karizmatičnih posameznikov v drugi polovici devetnajstega stoletja pripeljala do zlate gobe gorništva. Po prvi in še posebno po drugi svetovni vojni je bilo treba začeti znova. Ta čas predstavlja tudi ločnico med meščanskim in množičnim planinstvom, ki so mu bile temelj planinske koče in markacije, kar je po osamosvojitvi Slovenije mutiralo v obdobje liberalnega pojmovanja planinstva, ki traja še danes. Referenčno delo za vsakega resnega planinca.

Knjiga ima več adutov: napisala sta jo sociolog in zgodovinar, izhaja iz novega zgodovinskega gradiva ter je napisana Slovenski planinski muzej v Mojstrani je ob prisotnosti več kot 1.000 planincev in ljubiteljev gora odprl svoja vrata. Zbrane je ob tem planinskem prazniku nagovoril predsednik republike Danilo Türk, ki je poudaril pomen planinstva in s tem tudi muzeja za slovensko kulturno in nacionalno identiteto ter za prepoznavnost Slovenije v svetu. Digitalna knjižnica Slovenije - dLib.si.

Za dobo treh let so bili izvoljeni Fran Orožen kot načelnik in člani dr. Josip Furlan, Anton Mikuš, Josip Hauptman, Ivan Soklič, Fran Tavčar, Fran Triller, Ivan Hrasky in Ljudevit Wölfling. Zgodovina slovenskega planinstva.