Življenje in prakse svobode

Življenje in prakse svobode - Michel Foucault | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Michel Foucault
DIMENZIJA
11,66 MB
IME DATOTEKE
Življenje in prakse svobode.pdf
ISBN
1928282860460

OPIS

Knjiga obsega izbor ključnih krajših Foucaultovih spisov, ki so nastali ob različnih priložnostih, bodisi kot predavanja, bodisi kot predgovori in uvodne besede k različnim izdajam, bodisi kot intervjuji v strokovnih revijah in ki z nekaj izjemami doslej niso bili prevedeni v slovenščino.Po Foucaultovi smrti sta jih zbrala, uredila in v štirih obsežnih zvezkih pod naslovom Dits et écrits leta 1994 pri pariški založbi Gallimard izdalaDaniel Defert in François Ewald. Zaradi vsebinske povezanosti je izboru dodano tudi besedilo “Predavanje 17. marca 1976”, ki pa je izšlo v zborniku predavanj z naslovom “Il faut défendre la société\" (Gallimard-Seuil, Pariz 1997).Tematika, ki jo Foucault načenja v svojih spisih, je še vedno, ali bolje, je dandanes vedno bolj aktualna, in je zaznamovala oziroma zaznamuje številna vprašanja, ki se jih lotevajo sodobni avtorji – od biopolitike in biooblasti (Giorgio Agamben, Antonio Negri), družbe nadzora (Gilles Deleuze in deloma tudi Jacques Rancière), razsvetljenske dediščine (Jurgen Habermas, Jean-François Lyotard), do vloge intelektualca danes, vprašanj etike, politike, seksualnosti, psihoanalize, spremembe vloge in mesta države, nastopa tistega, kar Foucualt imenuje vladnost itn. Osnovna značilnost teh sicer dostikrat raznorodnih, vendar izjemno premišljenih in poglobljenih Foucaultovih posegov na različna področja je njihova lucidnost, izvirnost in daljnosežnost, ki je obenem tudi dovolj poljudna in vselej zanimiva za širše bralno občinstvo, na kratko pa jo je nemara najbolje povzel sicer do Foucaulta vedno zelo kritični Jürgen Habermas – s “puščico v srce sedanjosti”.

Sigla Naziv knjižnice Število izposoj; 1: 50225 ... Njeno znanje izvira iz prakse in ljudem predaja teorijo, ki jo neposredno vpeljejo v svoje življenje. Knjiga "Reci življenju JA" vas skozi dialog avtorice Barbare Fužir z Andrejo Novak popelje skozi zanimivo in nenavadno življenje, ki je Andrejo popeljalo na to pot. Njeno znanje izvira iz prakse in ljudem predaja teorijo, ki jo neposredno vpeljejo v svoje življenje.

Predavanje 17. marca 1976 »Vladnost« Rojstvo biopolitike.

POVEZANE KNJIGE