Življenje in prakse svobode

Življenje in prakse svobode - Michel Foucault | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Michel Foucault
DIMENZIJA
10,26 MB
IME DATOTEKE
Življenje in prakse svobode.pdf
ISBN
3858162025664

OPIS

Knjiga obsega izbor ključnih krajših Foucaultovih spisov, ki so nastali ob različnih priložnostih, bodisi kot predavanja, bodisi kot predgovori in uvodne besede k različnim izdajam, bodisi kot intervjuji v strokovnih revijah in ki z nekaj izjemami doslej niso bili prevedeni v slovenščino.Po Foucaultovi smrti sta jih zbrala, uredila in v štirih obsežnih zvezkih pod naslovom Dits et écrits leta 1994 pri pariški založbi Gallimard izdalaDaniel Defert in François Ewald. Zaradi vsebinske povezanosti je izboru dodano tudi besedilo “Predavanje 17. marca 1976”, ki pa je izšlo v zborniku predavanj z naslovom “Il faut défendre la société\" (Gallimard-Seuil, Pariz 1997).Tematika, ki jo Foucault načenja v svojih spisih, je še vedno, ali bolje, je dandanes vedno bolj aktualna, in je zaznamovala oziroma zaznamuje številna vprašanja, ki se jih lotevajo sodobni avtorji – od biopolitike in biooblasti (Giorgio Agamben, Antonio Negri), družbe nadzora (Gilles Deleuze in deloma tudi Jacques Rancière), razsvetljenske dediščine (Jurgen Habermas, Jean-François Lyotard), do vloge intelektualca danes, vprašanj etike, politike, seksualnosti, psihoanalize, spremembe vloge in mesta države, nastopa tistega, kar Foucualt imenuje vladnost itn. Osnovna značilnost teh sicer dostikrat raznorodnih, vendar izjemno premišljenih in poglobljenih Foucaultovih posegov na različna področja je njihova lucidnost, izvirnost in daljnosežnost, ki je obenem tudi dovolj poljudna in vselej zanimiva za širše bralno občinstvo, na kratko pa jo je nemara najbolje povzel sicer do Foucaulta vedno zelo kritični Jürgen Habermas – s “puščico v srce sedanjosti”.

306 Življenje in prakse svobode Izbrani spisi Philosophica Moderna Avtor: Michel Foucault Leto: 2007 Turjaška knjiga listin 1 Listine zasebnih arhivov Kranjske grofovske in knežje linije Turjaških (Auerspergov) Thesaurus memoriae Fontes 6 Avtorja: Miha Preinfalk, Matjaž Bizjak Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU Novi trg 2 1000 Ljubljana P.P. 306 V svoji knjigi Življenje in prakse svobode pronicljivo, bolj kot kdor koli pred njim, analizira mehanizme oblasti.

Predavanje 17. marca 1976 »Vladnost« Rojstvo biopolitike.

POVEZANE KNJIGE