Začudene oči otroštva

Začudene oči otroštva - France Pibernik | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
France Pibernik
DIMENZIJA
4,36 MB
IME DATOTEKE
Začudene oči otroštva.pdf
ISBN
1748980801657

OPIS

Avtor v svojih otroških spominih, ki izhajajo v sozaložbi vseh treh Mohorjevih, pred nami poetično realistično odstira življenje na slovenskem podeželju v času pred svetovno vojno. Slednja pomeni usoden in nepreklicen rez od preteklih vrednot. Kljub temu pisanje ni zagrenjeno, ampak izraža toplino, ki pa nikdar ne zaide v sladkobno nostalgičnost.France Pibernik (1928) je bil rojen v Suhadolah pri Komendi. Maturiral je na gimnaziji v Kranju (1949), diplomiral je iz slovenskega jezika in književnosti na ljubljanski univerzi (1955), kot profesor je služboval na nižji gimnaziji Dobrovo v Brdih (1955–1958) in na gimnaziji v Kranju (1958–1990). Živi in dela v Kranju. Je dejaven član Celjske Mohorjeve družbe, kjer je uredil več deset knjižnih izdaj, avtorski pa sta njegova pesniška zbirka Svetloba timijan in spominsko delo Moj brat Avguštin.

S preprostimi vajami lahko preženemo utrujenost, hkrati pa upočasnimo spremembe dioptrije. literarni dogodek Na svetlih ozarah Franceta Pibernika - pogovor s prof. Francetom Pibernikom četrtek, 25.

Poleg poučevanja je bil njegov glavni izziv raziskovanje zamolčanih pesnikov iz druge svetovne vojne in po njej: Mauserja, Balantiča, Hribovška, Jalna in Udoviča. Uredil je tudi zbrana dela Antona Vodnika in Janeza Jalna. Ključne besede France Bevk, VIRI, ELEKTRONSKI VIRI, REFERENČNA LITERATURA, LITERATURA Obiskal nas je France Pibernik.

POVEZANE KNJIGE