Slovenstvo na razglednicah

Slovenstvo na razglednicah - Milan Škrabec | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Milan Škrabec
DIMENZIJA
4,89 MB
IME DATOTEKE
Slovenstvo na razglednicah.pdf
ISBN
8389703353605

OPIS

Delo Milana Škrabca je najobsežnejša monografija o starih razglednicah, ki celostno prikazuje podobe življenja na Slovenskem, kot so jih javnosti desetletja posredovale »dopisnice s sliko«, eden najmnožičnejših, najpreprostejših in obenem najučinkovitejših vizualnih medijev sploh.Naslov Slovenstvo na razglednicah je nekakšen skupni imenovalec časa od zadnjega desetletja 19. stoletja do let po prvi svetovni vojni. Takrat se je domala celotno javno življenje prepletalo z afirmacijo »naroda zamudnika«, slovensko narodno gibanje pa se je v Avstro-Ogrski srečevalo z nacionalnimi gibanji Nemcev, Italijanov in Madžarov, politično in gospodarsko dominantnih narodov.V knjigi je predstavljenih 643 razglednic, ki jih lahko označimo za domoljubne v širšem pomenu besede. Zanimalo nas je, kakšni so bili položaj slovenščine v javnosti, razmere v šolstvu, kulturi, Cerkvi, gospodarstvu, prometu itd. Večina razglednic je iz obdobja Avstro-Ogrske, nekaj jih je tudi iz časa med svetovnima vojnama. Za slovensko zamejstvo so upoštevane tiste razglednice, ki imajo vsaj en napis v slovenskem jeziku. Eno poglavje je posvečeno slovenskemu izseljenstvu. Pod vsako razglednico so objavljeni osnovni podatki (če so na razpolago): založnik oziroma izdajatelj, fotograf, tiskar, leto, v katerem je bila poslana, oziroma približno leto nastanka in ostali podatki, ki jih je moč razbrati na razglednici.O avtorjuMilan Škrabec (1957) je leta 1980 končal študij zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaposlen je kot učitelj zgodovine na Srednji strojni in kemijski šoli v okviru Šolskega centra Ljubljana. Velik del prostega časa posveča slovenski kartofiliji, ki jo je vzljubil kmalu po končanem študiju. Sodeloval je pri več razstavah in kot pisec člankov. Avtor ali soavtor je pri naslednjih publikacijah, katerih rdeča nit so stare razglednice: Dežela ob Cerkniškem jezeru (1990), Vrhnika, prečuden kraj (1990), Narod naš dokaze hrani (2005), Boj za meje po prvi svetovni vojni (2007).Pričujoče delo je vrhunec avtorjevih dolgoletnih raziskovanj slovenskega razgledničarstva.

Razglednica je bila v preteklosti veliko pomembnejše komunikacijsko sredstvo kakor danes. Slovenstvo na razglednicah Z letnico 2009 je založba Modrijan izdala zajetno monografijo (360 strani) velikega A4-formata z naslovom Slovenstvo na razglednicah avtorja Milana Škrabca. Tiskana je ... Na 515 razglednicah s spremljajočimi besedili je prikazanih 205 slovenskih božjepotnih krajev s celotnega slovenskega etničnega ozemlja.

Fotografija na strani 346. Razglednica iz knjige je več kot dvakrat daljša od naše, narejena pa je iz istega posnetka, plošče. Slovenstvo na razglednicah (2009), Slovenski pozdrav s Koroške (2014), Romarski pozdrav (2019). Poglejmo, kaj je o tem zapisal zgodovinar Milan Škrabec v svoji knjigi Slovenstvo na razglednicah (2009, stran 224): Slovenska trobarvnica je nastala iz barv kranjskega grba, kar ponazarja pričujoča razglednica v dveh inačicah Pozdrav iz domovine na sčitu in brez njega.

POVEZANE KNJIGE