Slovenstvo na razglednicah

Slovenstvo na razglednicah - Milan Škrabec | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Milan Škrabec
DIMENZIJA
7,84 MB
IME DATOTEKE
Slovenstvo na razglednicah.pdf
ISBN
3057194726755

OPIS

Delo Milana Škrabca je najobsežnejša monografija o starih razglednicah, ki celostno prikazuje podobe življenja na Slovenskem, kot so jih javnosti desetletja posredovale »dopisnice s sliko«, eden najmnožičnejših, najpreprostejših in obenem najučinkovitejših vizualnih medijev sploh.Naslov Slovenstvo na razglednicah je nekakšen skupni imenovalec časa od zadnjega desetletja 19. stoletja do let po prvi svetovni vojni. Takrat se je domala celotno javno življenje prepletalo z afirmacijo »naroda zamudnika«, slovensko narodno gibanje pa se je v Avstro-Ogrski srečevalo z nacionalnimi gibanji Nemcev, Italijanov in Madžarov, politično in gospodarsko dominantnih narodov.V knjigi je predstavljenih 643 razglednic, ki jih lahko označimo za domoljubne v širšem pomenu besede. Zanimalo nas je, kakšni so bili položaj slovenščine v javnosti, razmere v šolstvu, kulturi, Cerkvi, gospodarstvu, prometu itd. Večina razglednic je iz obdobja Avstro-Ogrske, nekaj jih je tudi iz časa med svetovnima vojnama. Za slovensko zamejstvo so upoštevane tiste razglednice, ki imajo vsaj en napis v slovenskem jeziku. Eno poglavje je posvečeno slovenskemu izseljenstvu. Pod vsako razglednico so objavljeni osnovni podatki (če so na razpolago): založnik oziroma izdajatelj, fotograf, tiskar, leto, v katerem je bila poslana, oziroma približno leto nastanka in ostali podatki, ki jih je moč razbrati na razglednici.O avtorjuMilan Škrabec (1957) je leta 1980 končal študij zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaposlen je kot učitelj zgodovine na Srednji strojni in kemijski šoli v okviru Šolskega centra Ljubljana. Velik del prostega časa posveča slovenski kartofiliji, ki jo je vzljubil kmalu po končanem študiju. Sodeloval je pri več razstavah in kot pisec člankov. Avtor ali soavtor je pri naslednjih publikacijah, katerih rdeča nit so stare razglednice: Dežela ob Cerkniškem jezeru (1990), Vrhnika, prečuden kraj (1990), Narod naš dokaze hrani (2005), Boj za meje po prvi svetovni vojni (2007).Pričujoče delo je vrhunec avtorjevih dolgoletnih raziskovanj slovenskega razgledničarstva.

Delo Milana Škrabca z več kot 700 "dopisnicami s sliko" prikazuje podobe življenja na Slovenskem od zadnjega desetletja 19. stoletja do obdobja po I.

Zbirka odseva bogastvo verskega izročila prednikov, ki so tudi s pomočjo romanj kljub križem življenja smelo zrli v prihodnost. Človeško življenje je romanje, človek pa popotnik na nemirni zemlji. Deklaracijske razglednice #33 dni.

POVEZANE KNJIGE