Puške, bacili in jeklo

Puške, bacili in jeklo - Jared Diamond | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jared Diamond
DIMENZIJA
12,8 MB
IME DATOTEKE
Puške, bacili in jeklo.pdf
ISBN
2878468475859

OPIS

Pravkar je pri nas na videonosilcih izšel film V divjini (Into the Wild), sicer ekranizacija istoimenske neliterarne uspešnice Jona Krakauerja, ki jo dobivamo tudi v slovenščini. V njem se sicer izvrstni študent Chris McCandless odloči, da bo odštopal na Aljasko in tam sam živel v divjini. Vse prihranke podari v humanitarne namene, znebi se avta in se samo z nahrbtnikom in najnujnejšimi stvarmi na koncu zateče v razpadajoči avtobus, ki postane njegovo prebivališče. Nekaj mesecev zdrži, dokler se ne zastrupi z rastlino, za katero je mislil, da je užitna, oslabel pa si ne zmore več naloviti dovolj hrane za preživetje. Njegovo življenje v divjini je bilo »naporno, okrutno in kratko«, kot je za življenje lovcev in nabiralcev rekel Thomas Hobbes, ki ga v knjigi Puške, bacili in jeklo citira tudi Jared Diamond. Diamond, sicer profesor geografije na Kalifornijski univerzi, je za to svojo knjigo pred leti dobil tudi Pulitzerjevo nagrado, pri nas pa smo ga spoznali lani s knjigo Propad civilizacij, v kateri nam je pojasnjeval vzroke za propade nekdaj močnih kultur od Majev do vikinške Grenlandije. Knjiga Propad se šteje za nekakšno vsebinsko nadaljevanje dela Puške, bacili in jeklo, v kateri je avtor obdelal zadnjih trinajst tisoč let razvoja življenja na našem planetu, vse skupaj pa izpeljuje iz teze, da je posamezna civilizacija organsko ukoreninjena v živalstvo, rastlinstvo, ­klimatske ter geološke in geografske pogoje območja, na katerem se nahaja, ter da so sedanje razlike med različnimi civilizacijami odraz precej različnih izhodiščnih pogojev v pradavnini. Kljub večstoletnemu dokazovanju različnih znanstvenikov, da so določene človeške rase superiornejše od drugih v vseh pogledih, tako v telesnem kot tudi intelektualnem, kar jim daje pravico, da evolucijsko (torej z uporabo naprednejšega orožja itn. prevladajo nad njimi), Diamond v enostavčnem poantiranju svoje knjige pribije, da je »zgodovina za različna ljudstva potekala različno zaradi razlik v njihovih okoljih in ne zaradi bioloških razlik med ljudstvi samimi«, za vse to pa v obsežnem delu natrese nič koliko ­dokazov. Prepričljivo.

Izmenjava starih, rabljenih knjig. dobr izbor @fric Puške, bacili in jeklo že nekaj časa iščem za nakup, ne dobim nikjer, se priporočam, če kdo ve kje dobiti 1. december 2020 259 odgovorov Ameriški biolog Jared Diamond je več let prebil z domorodci na Papui Novi Gvineji in prav tam so mu postavili to vprašanje, ki je navdihnilo njegovo knjigo Guns, Germs and Steel (Puške, bacili in jeklo) iz leta 1997.

2008 poŠtnino plaČa kupec, moŽna je menjava za druge knjige, Jared Diamond, profesor geografije na Kalifornijski univerzi in eden največjih zvezdnikov poljudnoznanstvene literature, je v svojih prelomnih svetovnih uspešnicah Puške, bacili in jeklo ter Propad civilizacij preoblikoval naše razumevanje vzpona in propada civilizacij. Zdaj, ko se po vsem svetu porajajo krize, nam razkriva, zakaj so ... Slavni antropolog in sociolog Jared Diamond, s Pulitzerjevo nagrado ovenčani avtor knjižne uspešnice Puške, bacili in jeklo: Zakaj je človeški razvoj na različnih celinah napredoval različno hitro, se v iskanju boljšega jutrišnjega dne znova vrača v preteklost.Prinaša osupljiv pregled človeškega življenja, kakršno je bilo v milijonih let in se še vedno odraža v sodobnih ali ... Puške, bacili in jeklo : zakaj je človeški razvoj na različnih celinah napredoval različno hitro … Jared Diamond (Učila International, 2008).

POVEZANE KNJIGE