Tri zvezde

Tri zvezde - Lev Detela | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

Lev Detela
Tri zvezde.pdf

Celjski grofi z Veroniko Deseniško so slovenska zgodovina in mitologija; Veronika je poleg desetnice in lepe Vide najizrazitejši ženski lik te mitologije. Župančič kot avtor drame o Veroniki je v njej iskal rojstvo »slovenske duše«, čeprav ni zanesljivo niti to, da priimek Deseniška izvira iz hrvaškega Desinića (pri Kumrovcu). Širina zmeraj navzočega Detelovega »integralizma«, ki iz literarne prakse ne izganja nobenega vidika med avantgardizmom in »večernicami« (dva romana v Mohorjevi seriji Družinske večernice), pri tem pa zmeraj ostaja v identitetnem obzorju lastne poetične vizije, se v Treh zvezdah zaokroži in razraste v mogočno prozno poemo – roman o (dveh) celjskih grofih in Veroniki Deseniški.

Pod čebelo se je skrivala Sanja Grohar, ki nam je po nastopu razkrila, da je oklevala s sodelovanjem v oddaji. Najbolj pa se je bala hoje po stopnicah.

Celo v mestnem okolju, ko je nebo srednje kakovosti, jih vidimo brez težav, zato ste jih gotovo že opazili: rečemo jim trije kralji (v Sloveniji Kosci). Ko podaljšamo njihovo linijo ... Gostišče TRI ZVEZDE, Kocevje.