Soldatko

Soldatko - Ken Saro-Wiwa | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ken Saro-Wiwa
DIMENZIJA
7,21 MB
IME DATOTEKE
Soldatko.pdf
ISBN
9795186074128

OPIS

Soldatko (1985) je presunljiva prvoosebna pripoved mladega in revnega fanta Meneja, ki se pridruži vojski in se nato v vojni sooča z njenim pustošenjem in grozo. Zmeda je toliko večja, ker se Mene enkrat znajde na eni strani fronte, drugič na drugi. Kljub zgodovinskemu ozadju dogodkov, ki so vodili v razglasitev neodvisne republike Biafre in v nigerijsko državljansko vojno (1967-1970), pa je Soldatko v marsičem alegorično zasnovano delo, tako da njegovo razumevanje ni nujno vezano na poznavanje konkretnega časa in prostora, iz katerega roman sicer izhaja. Roman zaznamuje tudi specifičen jezik: Saro-Wiwina svojevrstna raba \"gnile angleščine\" v Soldatku sestoji iz mešanice osebne govorice, pidžina in standardne angleščine, ki jo je prevajalec Andrej E. Skubic odlično prenesel v slovenščino. Soldatko je pomemben mejnik v nigerijski ter postkolonialni literaturi, prav tako pa je tudi eden izmed glavnih protivojnih romanov dvajsetega stoletja.Avtor spremne besede je Nikolai Jeffs.

Kljub zgodovinskemu ozadju dogodkov, ki so vodili v razglasitev neodvisne republike Biafre ... Soldatko (1985) je presunljiva prvoosebna pripoved mladega in revnega fanta Meneja, ki se pridruži vojski in se nato v vojni sooča z njenim pustošenjem in grozo. Zmeda je toliko večja, ker se Menej zdaj znajde na eni strani fronte, drugič na drugi.

Saro-Wiwa ima zvrstno razvejen kreativni opus, najbolj znana pa sta roman Soldatko in satirična TV-žajfnica Bassy in kompanija, ki velja za eno najbolj gledanih afriških oddaj vseh časov. Saro ... Podobno kot pri nas že izdani Soldatko, ki ga je napisal Ken Saro-Wiwa, se tudi Zveri brez domovine Uzodinma Iweala ukvarja z otroki bojevniki in je napisan v prvi osebi ednine - v otroški afriški angleščini, ki s kontrastom nasilja in nedolžnosti takoj posrka vase.

POVEZANE KNJIGE