Hekerski manifest

Hekerski manifest - McKenzie Wark | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
McKenzie Wark
DIMENZIJA
9,76 MB
IME DATOTEKE
Hekerski manifest.pdf
ISBN
7124095496110

OPIS

Svoj čas, ko sem še kot Lekov »area sales manager« hodil po državah Daljnega vzhoda in tam prodajal takrat vroče blago v podobi klavulanske kisline, ki antibiotiku amoksicilinu izboljša delovanje, sem se po azijskih koncih srečeval z različnimi ljudmi. V Indiji sem bil tako nekoč povabljen k poslovnemu partnerju, sicer podjetniku in kar spodobno velikemu kapitalistu s precejšnjo farmacevtsko tovarno, ki je bil poleg tega tudi univerzitetni profesor. Ob večerji mi je dejal, da gre naslednji dan predavat v indijski parlament v zvezi z intelektualno lastnino, spoštovanjem patentov itn., saj je želel vlado opozoriti, naj bo skrajno previdna pri podpisovanju sporazumov z Ameriko na to temo. Po njegovem mnenju je bila patentna zakonodaja skrajno diskriminatorna do držav v razvoju, saj so si bogate zahodne države z večdesetletnim trajanjem patentov z možnostjo podaljšanja zagotovile tako prednost, da jih manj razvite države s spoštovanjem zahodnjaške zakonodaje nikoli ne morejo dohiteti. Zato je v bistvu zagovarjal mnenje, da je piratiziranje zdravil in drugega upravičeno, saj nihče ne more povsem po svoje uveljavljati tovrstne zakonodaje brez splošnega soglasja vseh vpletenih. Hja, pri Kitajcih in Indijcih tudi Američani postanejo bolj strpni in ameriški gospodarski minister na obisku po teh državah le nežno okrca vlade, češ, še zmeraj ima devet od desetih računalnikov piratsko programsko opremo. A niso samo velike svetovne države v svoji drži usmerjene proti ameriškemu in globalnemu korporativizmu, enako velja tudi za hekerje, ta nastajajoči razred, ki je odgovoren za »ustvarjanje novih zasnov, novega zaznavanja in novih vznemirjenj iz surovih podatkov …«. Tudi hekerski razred bi se moral po McKenziejevem mnenju kar se da močno vzdigniti proti posestniškemu razredu, ki skuša monopolizirati to, kar hekerji ustvarijo. Avtor Hekerskega manifesta pa v splošnem uporu proti poblagovljenju informacij, ki se napaja tako pri Debordu kot tudi Deleuzu, vidi sicer oddaljen obet, v katerem hekerski razred izraža skupen interes za novo skupnost ter skupno dobro. Utopija, ki pa jo na spletu v določeni meri (wikipedija itn.) lahko ­občutimo že danes.

See the complete profile on LinkedIn and discover Aleksandra's connections and jobs at similar companies. Čez čas bom začela prevajati knjigo, katere baslov bi lahko prevedli kot "Hekerski manifest". Pogovarjali smo se o tem in najbrž bomo ostali kar pri hekerju.

prvi mesec samo 1 eur. hekerski napadi hekerski napadi Čisto vsaka pametna naprava je ranljiva Najpogostejša tarča hekerskih napadov niso velika, pač pa mala in srednja podjetja.

POVEZANE KNJIGE