Hekerski manifest

Hekerski manifest - McKenzie Wark | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
McKenzie Wark
DIMENZIJA
12,39 MB
IME DATOTEKE
Hekerski manifest.pdf
ISBN
6766763718524

OPIS

Svoj čas, ko sem še kot Lekov »area sales manager« hodil po državah Daljnega vzhoda in tam prodajal takrat vroče blago v podobi klavulanske kisline, ki antibiotiku amoksicilinu izboljša delovanje, sem se po azijskih koncih srečeval z različnimi ljudmi. V Indiji sem bil tako nekoč povabljen k poslovnemu partnerju, sicer podjetniku in kar spodobno velikemu kapitalistu s precejšnjo farmacevtsko tovarno, ki je bil poleg tega tudi univerzitetni profesor. Ob večerji mi je dejal, da gre naslednji dan predavat v indijski parlament v zvezi z intelektualno lastnino, spoštovanjem patentov itn., saj je želel vlado opozoriti, naj bo skrajno previdna pri podpisovanju sporazumov z Ameriko na to temo. Po njegovem mnenju je bila patentna zakonodaja skrajno diskriminatorna do držav v razvoju, saj so si bogate zahodne države z večdesetletnim trajanjem patentov z možnostjo podaljšanja zagotovile tako prednost, da jih manj razvite države s spoštovanjem zahodnjaške zakonodaje nikoli ne morejo dohiteti. Zato je v bistvu zagovarjal mnenje, da je piratiziranje zdravil in drugega upravičeno, saj nihče ne more povsem po svoje uveljavljati tovrstne zakonodaje brez splošnega soglasja vseh vpletenih. Hja, pri Kitajcih in Indijcih tudi Američani postanejo bolj strpni in ameriški gospodarski minister na obisku po teh državah le nežno okrca vlade, češ, še zmeraj ima devet od desetih računalnikov piratsko programsko opremo. A niso samo velike svetovne države v svoji drži usmerjene proti ameriškemu in globalnemu korporativizmu, enako velja tudi za hekerje, ta nastajajoči razred, ki je odgovoren za »ustvarjanje novih zasnov, novega zaznavanja in novih vznemirjenj iz surovih podatkov …«. Tudi hekerski razred bi se moral po McKenziejevem mnenju kar se da močno vzdigniti proti posestniškemu razredu, ki skuša monopolizirati to, kar hekerji ustvarijo. Avtor Hekerskega manifesta pa v splošnem uporu proti poblagovljenju informacij, ki se napaja tako pri Debordu kot tudi Deleuzu, vidi sicer oddaljen obet, v katerem hekerski razred izraža skupen interes za novo skupnost ter skupno dobro. Utopija, ki pa jo na spletu v določeni meri (wikipedija itn.) lahko ­občutimo že danes.

10 best of are coming up. Contact [email protected] with love. McKenzie (Ken) Wark (1961) is a writer and scholar.

Dva mlada etična hekerja, ki sta postala milijonarja pri dvajsetih Spletna časnika Business Insider in Stuff sta objavila prispevek o dveh hekerjih, ki sta pri dobrih dvajsetih letih že milijonarja. Hekerji se v domišljiji ljudi... McKenzie Wark: Hekerski manifest Zbirka Mediakcije Knjiga št.

POVEZANE KNJIGE