Novi val nedolžnosti v otroški literaturi

Novi val nedolžnosti v otroški literaturi - Lilijana Burcar | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Lilijana Burcar
DIMENZIJA
5,16 MB
IME DATOTEKE
Novi val nedolžnosti v otroški literaturi.pdf
ISBN
8079243738828

OPIS

Tema knjige je imaginarij otroštva, kot se kaže v dveh fantazijskih delih, ki sta v zadnjem desetletju najbolj zaznamovali literaturo za otroke in mladino oz. njene bralce ter prinesli največji dobiček: to sta serija J. K. Rowling Harry Potter in trilogija P. Pullmana Njegova temna tvar (prvi del Zlati kompas je decembra začel pohod po naših kinematografih).Po kratkem zgodovinskem pregledu pojmovanj otroštva ter z njimi povezanih imaginarijev nam avtorica pokaže, da gre v obeh delih za oživljanje romantične podobe nedolžnega otroštva, kar je po njenem prepričanju povezano z novim valom konservativizma, zlasti njegovim potrjevanjem patriarhalnega družbenega reda ter nazadnjaško spolno politiko. Nazorno osvetli krčenje, lomljenje in diskvalificiranje dekliških in ženskih likov v knjigah o Harryju Potterju ter preobrat sprva kompleksne dekliške junakinje v neracionalno in šibko bitje, ki potrebuje vodstvo in zaščito superiornega dečka v Pullmanovih knjigah.To drzno napisano delo na stičišču otroške literature ter kritike kulture in ideologije bo zagotovo sprožilo mešane odzive med bralci, zlasti ljubitelji obeh uspešnic, marsikoga pa tudi spodbudilo h globljemu premisleku o vplivu tovrstnih del na otrokov osebnostni razvoj in dojemanje sveta.

in ... Novi val nedolžnosti v otroški literaturi: kaj sporočata Harry Potter in Lyra Srebrousta? [A New Wave of Innocence in Children's Literature: Conservative backlash and the significance of Harry Potter and Lyra Silvermouth]. Lilijana Burcar.

Razkrivate mehanizme, ki delujejo v ozadju fantazijske literature za otroke. \t\t\t Dr. Lilijana Burcar, izredna profesorica na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko na ljubljanski Filozofski fakulteti, je v minulih letih med drugim objavila knjigo Novi val nedolžnosti v otroški literaturi: Kaj sporočata Harry Potter in Lyra Srebrousta in univerzitetni učbenik, napisan v angleščini, o ameriški književnosti v ... besedila so ji bila namenjena.

POVEZANE KNJIGE