Terčeljeve svete pesmi v vzporednih uglasbitvah

Terčeljeve svete pesmi v vzporednih uglasbitvah - Filip Terčelj | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

Filip Terčelj
Terčeljeve svete pesmi v vzporednih uglasbitvah.pdf

Zbrana dela Filipa TerčeljaZbirka nabožnih uglasbenih pesmi Filipa Terčelja (1892-1946), primorskega duhovnika, pisatelja, pesnika in publicista, kateremu se je založba želela pokloniti ob njegovi 70-letnici nasilne smrti in 100-letnici mašniškega posvečenja, je izšla v lepi prestižni izdaji, ki zaobjama 6 zvezkov. Zbirka je izšla v sodelovanju z raznimi zvezami in združenji cerkvenih zborov, uredila in pripravila za tisk pa jo je Terčeljeva rojakinja Marija Pegan. Izid zbirke potrjuje pomembno kakovost Trečeljevih svetih poezij, ki so nagovorile ne le skladatelje, ki so sodelovali pri znanih izvornih pesmaricah, ki so v letih 1929 – 1933 izšle pri Goriški Mohorjevi družbi, ampak tudi celo vrsto drugih skladateljev, ki so segali in še danes segajo po teh besedilih in ustvarjajo pesmi za različne zborovske sestave. Prvi trije zvezki zaobjemajo spominski izbor iz prvotnih pesmaric: Božji spevi (1929), Gospodov dan (1930) in Zdrava Marija (1933), 4. zvezek obsega dva snopiča, v prvem je urednica zbrala uglasbene pesmi Brede Šček z naslovom Terčeljeve svete pesmi v uglasbitvah Brede Šček, v drugem pa vzporedne uglasbitve istih pesmi drugih skladateljev z naslovom Terčeljeve svete pesmi v vzporednih uglasbitvah. Sklepni 5. zvezek pa nosi naslov Pomembni vidiki izida goriških pesmaric 1929-1933 s separatom pesmi, ki bi jih pripisala Filipu Terčelju, v katerem urednica predstavi nekaj pogledov, ki osvetljujejo pomembne vidike ustvarjalnega in organizacijskega snovanja za izid goriških pesmaric 1929-1933 z nekaj dodatnimi pesmimi, ki, kot pravi urednica sama, jih pripisuje Filipu Terčelju. Zbirko krasi vrsta Terčeljevih portretov, spremne misli pa so prispevali: dr. Rafko Valenčič, profesor teologije, z uvodnimi besedami Bogastvo nekega izročila, Marko Tavčar, odgovorni urednik, Zbirki na pot ter izčrpni prispevki Marije Pegan, Zakaj izbor Terčeljevih pesmi 2016 in Filip Terčelj – Življenjepis (1. zvezek), Skladatelji Terčeljevih pesmi, Pesniki v treh pesmaricah GMD 1929 do1933 (2. zvezek), o pesmarici Zdrava Marija (3. zvezek); Terčeljeve Svete pesmi v uglasbitvah Brede Šček (4.a zvezek), Skladatelji (4.b zvezek), Pomembni vidiki izidi goriških pesmaric 1929-1933 (5. zvezek). Izdaja Terčeljevih uglasbenih svetih pesmi na zelo poveden način osvetljuje vlogo in pomen Filipa Terčelja ne le kot izredno nadarjenega pesnika, ampak tudi kot velikega kulturnega in narodnega delavca.

Kranj - V okviru Poletja s Prešernovimi nagrajenci, ki ga v sodelovanju z različnimi kulturnimi deležniki v Kranju pripravlja Galerija Prešernovih nagrajencev, je v petek zvečer v Prešernovem gledališču potekala predstavitev pesniške zbirke z naslovom ... duhovnih pesmi in glede na vsebinske zahteve svete maše (predvsem po dokumentu Splošna ureditev Rimskega misala in razli čnih liturgik) napisala nekakšne vsebinske kriterije za vsako glasbeno sestavino svete maše posebej, ki naj bodo zborovodju v pomo č pri izboru pesmi za Letošnja prireditev v okviru tega projekta je imela že razširjen naslov in sicer NARODNE V SLIKI, PESMI IN PLESU 2013. Tako so se nekatere naslikane pesmi zapele, nekatere zaplesale, vse pa so se napovedale z uvodno kitico naslikane pesmi. Prvi trije zvezki zaobjemajo spominski izbor iz prvotnih pesmaric: Božji spevi (1929), Gospodov dan (1930) in Zdrava Marija (1933), 4.

Prenesite besedilo, MP3-posnetke in videoposnetke. Preskoči na vsebino v poletni vročini na strme vrhe, da tam si spočije v samoti srce, kjer potok izvira v skalovju hladan: oj Triglav, moj dom, kako si krasan.