"Zaboga, saj sem vendar jaz na pol Slovenec!"

Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Sara Špelec
DIMENZIJA
7,90 MB
IME DATOTEKE
"Zaboga, saj sem vendar jaz na pol Slovenec!".pdf
ISBN
8578240909013

OPIS

Pričujoča monografija opominja, da je na slovenskih tleh nekoč obstajal čas "Aleksandrovega štetja", ki je pomembno zaznamoval slovensko zgodovino in vplival na izoblikovanje slovenske nacionalne identitete. Slovensko medvojno časopisje je zato izredno dragocena zapuščina, v kateri se od zgoraj navzdol zrcali duh Aleksandrovega časa. Kralja Aleksandra danes v Sloveniji ni več. Ne spominjamo se obletnice njegovega rojstva ali smrti, ne govorimo o njegovih zaslugah za zgodovinski razvoj slovenskega naroda, ne vemo, kako zelo rad je bival na slovenskih tleh, ki so vse do danes brez njegovega spomenika, in se vse bolj oddaljujemo od svoje zgodovine, brez katere se nam v prihodnosti precej slabo piše.Ali ni že skrajni čas, da "sklenemo premirje"? (Sara Špelec)

Sare Špelec, glasba OPZ Trubadurčki, 75 ob. Nataša Podkrižnik: Sporočila marijagraških fresk, glasba Kristian Kolman (rebek), Matjaž Piavec (lutnja) (v cerkvi na Marija Gradcu), 60 ob. "Zaboga, saj sem vendar jaz na pol Slovenec!" : naš najdražji gost kralj Aleksander I.

Foto: Sara Špelec Mala Sonja z belo čepico v naročju očeta Andreja Čoka ... Sara Špelec, dr. »Zaboga saj sem vendar jaz na pol Slovenec!«, Ljubljana, Založba Filozofska Fakulteta Univerze Ljubljana, sodelovanje s fotogradivom Kraljeve zbirke LMRS.

POVEZANE KNJIGE