Keltska dediščina v toponimiji jugovzhodnega alpskega prostora

Keltska dediščina v toponimiji jugovzhodnega alpskega prostora - Luka Repanšek | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Luka Repanšek
DIMENZIJA
10,35 MB
IME DATOTEKE
Keltska dediščina v toponimiji jugovzhodnega alpskega prostora.pdf
ISBN
6409874050375

OPIS

Monografija je prva sistematična obravnava keltske zemljepisnolastnoimenske dediščine na jugovzhodnem alpskem prostoru. Z upoštevanjem strogih metodoloških načel, zasnovanih izrecno za preučevanje občutljivega jezikovnega gradiva, raziskava poskuša eksaktno odgovoriti na vprašanje, katera antična in sodobna zemljepisna lastna imena je mogoče v etimološkem smislu z večjo ali manjšo gotovostjo opredeliti kot izvorno galska. Ker je preučevano jezikovno gradivo vpeto v širok časovni okvir, po naravi pa je praviloma fragmentarno in kot takšno zahteva strukturirano in vsestransko etimološko obravnavo, delo s svojimi metodološkimi prijemi in spoznanji v enaki meri pomembno prispeva k zgodovinski slovnici keltskih jezikov, primerjalnemu jezikoslovju indoevropskih jezikov (zlasti z ozirom na problematiko onomastičnih oz. fragmentarno izpričanih jezikovnih sistemov), slovenskim, splošneje slovanskim in romanskim imenoslovnim študijam ter slovanskemu in romanskemu zgodovinskemu glasoslovju ter interakciji med obema jezikovnima sistemoma.

Rhys , J ., 1877 . 154. Review of: Luka Repanšek, Keltska dediščina v toponimiji jugovzhodnega alpskega prostora (Ljubljana 2016), Journal of Celtic Linguistics 19/2017: 249-251.

K voprosu proishoždenii nazvanija Trbiž (antične Taruisia/-um). Voprosy onomastiki 13.1, 43-61, 2016.

POVEZANE KNJIGE