Cementni vrt

Cementni vrt - Ian McEwan | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ian McEwan
DIMENZIJA
5,97 MB
IME DATOTEKE
Cementni vrt.pdf
ISBN
5478395487392

OPIS

Ko kmalu po očetovi smrti najstarejša Julie najde mrtvo še mater, se z bratom Jackom in sestro Sue odločijo, da bodo ohranili družino in dom ter njeno smrt prikrili. Skupaj z najmlajšim Tomom, ki mu Julie zdaj nadomešča mamo, skušajo v svoji osamljeni hiši živeti normalno naprej, toda njihovo navidez brezskrbno poletje začne razpadati pod težo naraščajoče duševne stiske in disfunkcionalnih osebnih odnosov – tako kot razpada cementni sarkofag v kleti.Cementni vrt iz leta 1978 je McEwanov romaneskni prvenec, s katerim si je prislužil vzdevek »Ian McAbre«. V njem se izkaže kotpronicljiv psiholog, mojstrski zgodbar s posebnim občutkom za srhljivo in tesnobno, ki roman navdajata z naelektreno napetostjo.McEwan roman o nenavadnem odraščanju s skoraj gotskim vzdušjem gradi eliptično, s stvarnimi, natančnimi stavki – ter tako potrjuje kasnejši opis, s katerim je neki kritik označil njegova dela: »grdo, britansko in kratko«.Angleški pisatelj in scenarist Ian McEwan (1948) je eden najbolj cenjenih in priljubljenih sodobnih pisateljev, za svoja dela je prejel tudi številne mednarodne nagrade. Dobro je znan tudi slovenskim bralcem; pri Cankarjevi založbi sta doslej izšla romana Amsterdam (2004) in V imenu otroka (2015).Ian McEwan (1948) rojen v Angliji je s svojimi literarnimi dosežki zaslovel daleč naokrog in si zaslužil ploskanje bralcev in kritikov vsega sveta. Zbirka nagrad se je pričela s Somerset Maugham Award iz leta 1976, ki je nagradila njegovo prvo zbirko kratkih zgodb First Love, Last Rites (Prva ljubezen, zadnji obredi). Med njegovimi najbolj poznanimi deli sta Pokora in Amsterdam – slednjega je leta 1998 oplemenitila Bookerjeva nagrada, zanjo pa je bil v letu 2007 predlagan tudi njegov zadnji roman, Na obali Chesil. Pisec, ki je moral naravi vrniti pest prodnikov, ki jih je z znamenite angleške obale Chesil Beach v zgražanje okoljevarstvenikov odnesel z namenom pisateljske inspiracije, svoje zgodbe prežema z življenji v skrivnostnih, grozečih teminah, zastrtih s pretnjami in strahovi.

V njem se izkaže kot V njem se izkaže kot pronicljiv psiholog, mojstrski zgodbar s posebnim občutkom za srhljivo in tesnobno, ki roman navdajata z naelektreno napetostjo. Cementni vrt je srhljiva, tesnobna zgodba o silah narave, ki brbotajo pod nežno otroško kožo in ki si jih vsi odrasli želijo zakopati globoko v svojo notranjost. Zgodba o ne tako srečni tipični angleški delavski družini iz 70-ih let prejšnjega stoletja postane še bolj nesrečna, ko štirje otroci v starosti od 6 do 17 let v roku nekaj mesecev izgubijo oba starša. Cementni vrt iz leta 1978 je McEwanov romaneskni prvenec, s katerim si je prislužil vzdevek »Ian McAbre« Tudi naši betonski umivalniki za vrt imajo videz naravnega kamna, ki z leti, ko dobijo še patino, postanejo še prepričlivejši.

Cementni izdelki Kavčič Cementni vrt je pisateljev prvenec, tisti, ki mu je kmalu po izidu leta 1978 prinesel vzdevek Ian McAbre. Foto: EPA Pronicljivi psiholog vsakodnevne dinamike tipične angleške družine ne postavlja na idilično podeželje, pač pa v zadušljivo atmosfero slabo vzdrževane hiše na koncu zakotne ulice.

POVEZANE KNJIGE