Starec in jaz

Starec in jaz - Sarival Sosič | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Sarival Sosič
DIMENZIJA
10,5 MB
IME DATOTEKE
Starec in jaz.pdf
ISBN
2282516464758

OPIS

Roman govori o odraščanju fanta v enem od manjših provincialnih mestec, glavni junak in prvoosebni govorec se po nekaj desetletjih spominja, kako ga je »starec«, profesor glasbe na treh različnih gimnazijah in komponist, predvsem pa samorastnik in izjemen, nenavaden človek, z neobičajnimi pedagoškimi prijemi v nekaj mesecih naučil glasbene teorije, igranja na klavir in petja, skratka, »muziciranja« do te mere, da je prej izgubljeni fant brez prihodnosti opravil izpit na pedagoški glasbeni akademiji in začel študirati glasbo. A še pomembneje od tega: po besedah prvoosebnega pripovedovalca ga je starec pripravil na spopad z življenjem, ga neizbrisno zaznamoval in človeško podprl prav v točkah, kjer je fant občutil svoj »manko«, predvsem pa ga odprl za izkušnjo, da je prav v trenutkih največjega dvoma in nemoči potrebno vztrajanje brez spraševanja po smislu, brez prizanašanja sebi in drugim. (iz spremne besede)

Litera (Piramida), Maribor 2016. + + + Klavir za dva .

V knjigo, ki jo nedvomno lahko označimo za eno najbolj vznemirljivih in svežih del sodobnega slovenskega leposlovja, je Sosič vnesel svoje poznavanje glasbe ... Recenzija romana Starec in jaz Sarivala Sosiča: Neizprosnost predaje Romaneskni prvenec Starec in jaz Sarivala Sosiča, ki ga sicer bolj poznamo kot kustosa vizualne umetnosti, je v prvi vrsti razvojni roman, ki ga bodo eni brali »zgolj« kot roman o učenju klavirja, drugi kot roman o ljubezni.Interpretaciji postavlja meje razmeroma enostaven pripovedni okvir - izgubljen, uporniški ... Roman Starec in jaz je romaneskni prvenec Sarivala Sosiča, po poklicu kustosa v Mestni galeriji Ljubljana, po izobrazbi pa učitelja glasbene vzgoje, diplomiranega komparativista, profesorja umetnostne zgodovine in doktorja znanosti.V knjigo, ki jo nedvomno lahko označimo za eno najbolj vznemirljivih in svežih del sodobnega slovenskega leposlovja, je Sosič vnesel svoje poznavanje glasbe ... Starec in jaz Sarival Sosi č. Roman govori o odraščanju fanta v enem od manjših provincialnih mestec, glavni junak in prvoosebni govorec se po nekaj desetletjih spominja, kako ga je »starec«, profesor glasbe na treh različnih gimnazijah in komponist, predvsem pa samorastnik in izjemen, nenavaden človek, z neobičajnimi pedagoškimi ... Sarival Sosič je v romanesknem prvencu Starec in jaz (Litera) ­izpisal zgodbo o intenzivnem odnosu, v katerega se zapleteta neimenovani prvoosebni pripovedovalec, mladenič, ki preživlja brezciljno mladost na ruralnem obrobju, ter osemdesetletni starec.

POVEZANE KNJIGE