Modro okrasje

Modro okrasje - Katharina Winkler | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Katharina Winkler
DIMENZIJA
10,99 MB
IME DATOTEKE
Modro okrasje.pdf
ISBN
1052046363660

OPIS

Modro okrasje je roman o ljubezni in nasilju, odvisnosti in krutem zatiranju. Pripoveduje o ženski, njenih sanjah o samostojnosti, trpljenju pod udarci moškega in o njeni nezlomljivi volji po uveljavitvi.Knjiga je pretresljiva, ker ne govori o nasilju kake izjemne patologije, nasilju, ki bi bilo očitno družbeno nesprejemljivo in zato tudi sankcionirano. Ne. To je pripoved o družinskem nasilju, o pretepanju in maltretiranju žensk in otrok: o samoumevnosti, neizbežnosti, neizprosnosti, o nedopustnosti nasilja. Filiz v svojem zgoščenem, preprostem in ganljivem jeziku pripoveduje o odraščanju v vasi v vzhodni Anatoliji, o svojem begu iz očetove hiše in upapolni poroki, poznejših preštevilnih razočaranjih in poniževanju, o selitvi v ›bogato Evropo‹ (v Avstrijo) in končno tudi osvoboditvi od nasilnega moža. Ta na videz in tudi po genezi dokumentarna zgodba (nastala je po resničnih dogodkih) je napisana nadvse spretno, saj se zdi, da je besedila v njej razmeroma malo, stavki so kratki, skoraj telegramski (Filiz ni ravno učena in v nemščini se izraža le okorno) – bralce pa prevzema močan učinek njenega sporočila. To v pripovedovalki ni že izoblikovano, temveč se ji medi in zori skozi celotno knjigo: ogorčena obsodba vsakršnega medčloveškega nasilja, katerega se tudi Filiz sama šele od strani do strani, od modrice do modrice globlje zaveda. Čeprav je sicer mogoče (teoretično) razumeti mehanizme tako nečloveškega vedênja v ›tradicionalnih‹ patriarhalnih družbah, pa od prve do zadnje strani knjige popolnoma zbledi kakršnakoli toleranca do njegovega golega obstoja in do tovrstne brutalne ›folklore‹ nasploh.Filiz in njene otroke naposled avstrijske državne institucije odrešijo trpljenja, čeprav šele z roba smrti. Modro okrasje je sicer zgodba o nasilju znotraj migrantskega miljeja v sodobni Evropi; toda problem religije (muslimani/nemuslimani) tukaj ni v ospredju, prav tako ne vprašanje nacionalnosti (npr. Turki/Kurdi). Da je zgodba postavljena v srednjeevropsko državo z delujočim socialnim aparatom, ji daje oster kontrast in enoznačen ›nauk‹. S tem pa nas opominja na še vse druge ›Filiz‹, ki vdane v spoštovanje ›tradicije‹ molče trpijo in – predolgo – skrivajo svoj boleči ›nakit‹.

izd. Založništvo in izdelava - Ljubljana : Modrijan, 2017 Jezik - slovenski ISBN - 978-961-287-010-2 COBISS.SI-ID - 290311168 ... Originalen naslov: Blauschmuck Avtor: Katharina Winkler Prevod: Modro okrasje Založba: Modrijan Založba 2017 (198 strani, mehka vezava) Prevedla: Ana Jasmina Oseban Ocena: 3,5 ★★★ Kategorija: leposlovje (fiction, literature) Glavni liki: Filiz, Yunus Kraj dogajanja: Turčija, Avstrija Nagrade: -Mare Cassens (2016) GOODREADS OPIS Filiz odrašča v preprostem podeželskem svetu vzhodne ... Kritika knjige Modro Okrasje: 50 odtenkov modre V času, ko tudi zahodni svet prestreljujejo obelodanjene afere spolnega nasilja, potem ko je ta isti zahodni svet zadnja desetletja priča vse večjemu medijskemu opozarjanju na tovrstna dejanja v svetu, kjer je to pod okriljem davnih, dvomljivih, nenapisanih pravil uradno dovoljeno, tudi sodobna literatura vse pogosteje naplavlja dela s to ... Modro okrasje.

Modro okrasje so različni odtenki modric po vsem telesu, ki jih žene dobijo od svojih mož. Roman je nastal po resnični življenjski zgodbi in je p. Modro okrasje iz naslova so žal mod rice v raznih odtenkih, ki jih zadajajo možje svojim ženam v dolini, kjer živi tragična junakinja romana.

POVEZANE KNJIGE