Zakaj se otrok v polenti kuha

Zakaj se otrok v polenti kuha - Aglaja Veteranyi | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Aglaja Veteranyi
DIMENZIJA
7,71 MB
IME DATOTEKE
Zakaj se otrok v polenti kuha.pdf
ISBN
7627714216357

OPIS

Avtobiografski roman Zakaj se otrok v polenti kuha skicira tragikomične prizore iz življenja romunske cirkuške družine, ki je v upanju na boljše življenje zbežala na Zahod in se tam nepopravljivo razbila. Zgodbo s perspektive otroka razgrinja brezimna pripovedovalka, ki otroštvo preživlja med barvitim svetom cirkuškega življenja ter zunanjim svetom krute realnosti, ki cirkusante poriva na obrobje. Po begu iz Ceauşescujeve Romunije družina sanjari o boljšem življenju in mednarodnem uspehu v filmski industriji. A življenje se obrne drugače. Starša, katerih razmerje najedajo nesoglasja, alkoholizem in incest v družini, hčerki pošljeta v dom, potem pa starejša pristane pri očetu in mlajša, protagonistka, pri materi, ki pri svoji ekstravagantni artistični točki doživi nesrečo. Odtlej mora za preživetje obeh poskrbeti pripovedovalka sama.Zakaj se otrok v polenti kuha je subtilna zgodba o razkroju družinske celice, ki ni le neusklajena navznoter, temveč tudi navzven, s svetom, a si kljub vsemu do konca prizadeva ohranjati svojo »družinskost«, s človeško toplino obarvano zatočišče pred realnostjo. Roman, ki je preveden tudi v druge jezike in po katerem je narejenih več gledaliških predstav ter film, je napisan na izviren minimalističen način: avtorji pri svojem pisanju stremijo k jeziku, ki bo karseda natančno in plastično izrazil njihove misli in izkušnje, pri Aglaji Veteranyi pa gre za obraten proces – išče izrazne možnosti, kako bolečino zamolčati, zaobiti, s tem pa sporoča, da se prava bolečina ne da zares ubesediti, razkrije se kvečjemu v svetu domišljije in humorja.

Čestitamo Sara, Zakaj se otrok v polenti kuha je tvoja! Nahajate se tukaj: Domov » Borza dela » Prikazovanje člankov po ključni besedi: bralna skupina - Mestna knjižnica Ljubljana Domov » Borza dela » Prikazovanje člankov po ključni besedi: bralna skupina - Mestna knjižnica Ljubljana 301 Moved Permanently. nginx/1.14.0 (Ubuntu) Že ob zajtrku lahko otrok poje nekaj zelenjave.

Se spomnim v vrtcu, ko sem bruhnila na krožnik, ko smo dobili kuhano korenje v solati s kisom, peteršiljem, soljo, oljem. Najbolj aromatična in kremasta polenta je tista, ki se kuha dolgo časa. Chef mi je še zaupal, da je fino, da se malenkost prime na ponev in se spodaj zapeče.

POVEZANE KNJIGE