Parenzana

Parenzana - Janko Ferk | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Janko Ferk
DIMENZIJA
6,87 MB
IME DATOTEKE
Parenzana.pdf
ISBN
4705695814700

OPIS

Parenzana, Porečanka ali Istranka je le nekaj imen nekdanje ozkotirne železnice, ki je med letoma 1902 in 1935 delovala med Trstom in Porečem.Leta 2008 so to razgibano, 123 km dolgo traso obnovili in predali v uporabo kolesarjem in pohodnikom. S tem smo dobili eno izmed najatraktivnejših kolesarskih poti v Evropi, ki jo odlikuje izjemna zgodba in osupljivo lepa pokrajina. Kolesarjenje mimo starih železniških postaj, skozi tunele in preko viaduktov je le pika na i te obiska vredne poti.Parenzano, ki vodi skozi Italijo, Slovenijo in Hrvaško, je prekolesaril in popisal dr. Janko Ferk iz Celovca. Kot odličen poznavalec in proučevalec habsburške monarhije je natančnemu kolesarskemu opisu poti dodal tudi bogat zgodovinski oris gradnje in dogajanj okoli slovite istrske proge.Same ture se je mogoče lotiti tudi športno in jo prevoziti v enem zamahu, a Istra, slikovitost njenih vasi in kamnitih mest, preplet treh kultur, bližina morja in mediteranska pokrajina kar vabijo na večdnevno kolesarsko popotovanje.Knjiga je bogato opremljena s fotografijami in arhivskimi posnetki stare proge in krajev okoli nje.Prvovrstna družinska izletniška kolesarska destinacija!

V dolžini 123 km je povezovala 33 istrskih mest na današnjem teritoriju treh dežel: Italije (13 km), Slovenije (32 km) in Hrvaške (78 km). SPLET: www.oceanlavaparenzana.eu/parenzana-marathon/ E NASLOV: [email protected] GSM: 00386/(0)70-777-237, samo za nujne primere OSTALO: Vsi tekmovalci tekmujejo na lastno odgovornost in organizator ne odgovarja za poškodbe in nesreče, ki se zgodijo v okviru tekmovanja. Parenzana nikoli ne bi bila ekonomsko rentabilna, zato je monarhija subvencionirala zasebno družbo, ki je imela koncesijo nad progo (za 75 let) oziroma ji plačevala razliko do tržnih prihodkov. Avstrijska monarhija je bila prosvetljena. Parenzana (Trst - Poreč) Kaj, ko bi se za vikend 24.

Naj vas prvi pomladni kolesarski izlet popelje po slikoviti Porečanki, poti, kjer je nekoč potekala železnica, ki je povezovala Trst s Porečem. Download pdf: Race guide MTB Parenzana 2017 SHARE: ← Back Parenzana, pot zdravja in prijateljstva, ponuja številne moţnosti za športno udejstvovanje, zdruţuje sprehajalce, tekače, kolesarje ter vse navdušence na rolerjih. Vodi po nekdanji ozkotirni ţelezniški progi, katere tiri so v širino merili le 76 centimetrov.

POVEZANE KNJIGE