Neoliberalna kultura

Neoliberalna kultura - Jim McGuigan | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jim McGuigan
DIMENZIJA
3,24 MB
IME DATOTEKE
Neoliberalna kultura.pdf
ISBN
4577801369776

OPIS

S transdisciplinarnim pristopom, ki se opira na kulturni materializem Raymonda Williamsa in opažanja Ulricha Becka, Michela Foucaulta, Maxa Webra in Pierra Bourdieuja, nam McGuigan izriše podobo tipične neoliberalne strukture občutka, zahrbtnega kul leska sistema, ki si prisvaja nezadovoljstvo in uporništvo ter s tem nevtralizira kritično opozicijo, sistema, v katerem dominira tehnološki determinizem in kjer se obvezna individualizacija mladih ujema s prekarnostjo, kul kulturo in osebno negotovostjo.Nujno branje za vse, ki niso ravnodušni, predvsem pa za slovenske kulturnike in politike pred vsakršno resno razpravo o novem kulturnem modelu.Avtor: Jim McGuigan je raziskovalec, upokojeni univerzitetni profesor kulturne analize, pisatelj in umetnik. V preteklosti je delal za Arts Council Velike Britanije in bil urednik v oddelku za televizijske drame na BBC-ju.

Roya. Dobra zadeva za bolj čisto javno-politično debato.

Treba je namreč tekmovati z drugimi jazi, treba je biti uspešen, treba je pravilno izbirati, treba je napredovati, vse mora namreč ves čas rasti, taka je neoliberalna mantra, treba je iti naprej in samo naprej, treba je preseči druge in treba je delati na sebi, odkrivati svoje potenciale in jih ... Kultura ima svoj jezik, svoja izrazila, kultura ni merljiva, ne da se je otipati, prešteti … in tudi zato se kultura zelo težko sama brani. Težko sama zase reče: »Tudi jaz sem potrebna.« Ali: »Morda vam bo še žal.« Ali v samoobrambi spet in znova ponovi: »Kultura posameznega naroda je edina unikatna opeka v skupni hiši Evropske ... KAJ NAJ BI BIL NEOLIBERALIZEM ? SPLOH! Kultura in gospodarstvo stojita na nasprotnih si bregovih, ki ločujeta racionalno in materialno od kaotičnega in duhovnega - »dva arhetipa človekovega bivanja, načina življenja in stanja duha« (Kovač 2001, 205).

POVEZANE KNJIGE