Byronov služabnik

Byronov služabnik - Franco Buffoni | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Franco Buffoni
DIMENZIJA
6,16 MB
IME DATOTEKE
Byronov služabnik.pdf
ISBN
2698081291246

OPIS

Franco Buffoni (1948), rojen v lombardijskem mestecu Gallarate, živi v Rimu; deloval je kot univerzitetni profesor angleške in primerjalne književnosti, veliko se je ukvarjal tudi s prevajanjem in prevodoslovjem. Je avtor številnih nagrajenih pesniških zbirk: najvidnejše so Suora carmelitana (1997), Il Profilo del Rosa (2000), Guerra (2005), Noi e loro (2008), Roma (2009), Jucci (2014), Avrei fatto la fine di Turing (2015), njegov antološki izbor pa je izšel 2012 v elitni zbirki Oscar Mondadori. V slovenščini je bil prvič predstavljen v antologiji gejevske poezije Moral bi spet priti.Buffoni je v zadnjih letih objavil več odmevnih proznih in esejističnih del, med katerimi je tudi roman Byronov služabnik (2012). V njem z izostrenim pogledom prodira v jedro mitizirane eksistence in literarnega opusa Georgea Gordona Byrona (1788‒1824), in sicer skozi perspektivo in z glasom njegovega pribočnika in ljubimca Fletcherja, ki mu je zvesto služil od šestnajstega leta do smrti. Po Buffoniju je šlo tu dejansko za obliko partnerskega razmerja, ki ‒ poleg romantičnih prijateljstev z mladeniči in številnih strastnih avantur ‒ zanesljivo priča o dolgo zamolčani Byronovi homo- oziroma biseksualnosti (pesnikove biografije nanjo previdno namigujejo šele v drugi polovici 20. stoletja). Romaneskna fikcija ima v Byronovem služabniku tako zlasti funkcijo, da demaskira in demistificira zgodovino; gre za pripoved o uničevalni moči molka in zamolčevanja, o nasilju, s katerim družba še dandanes jemlje glas posameznikom, zaznamovanim z »mutastim grehom«. Poleg tega avtor v prefinjenem slogu razgrajuje mitologijo byronizma, predvsem njene temeljne prvine, kot so donjuanstvo, romantični heroizem in brezmejni individualizem.Gašper Malej (1975) je eden najbolj uveljavljenih slovenskih literarnih prevajalcev svoje generacije: njegov opus prevodov iz italijanščine (avtorjev, kot so D. Campana, P. P. Pasolini, D. Fo, C. Pavese, A. Tabucchi, F. T. Marinetti, P. V. Tondelli, C. Goldoni …) trenutno obsega čez trideset knjig, več uprizorjenih gledaliških besedil in preko sto petdeset drugih objav.

Read 3 reviews from the world's largest community for readers. Buffoni je v zadnjih letih objavil več odmevnih proznih in esejist... Buffoni je v zadnjih letih objavil več odmevnih proznih in esejističnih del, med katerimi je tudi roman Byronov služabnik (2012).

In collaborazione con : Istituto Italiano di Cultura ... Byronov služabnik Češnjevina Akunin, Boris Pisatelj in samomor McWilliams, Nancy Psihoanalitična diagnostika : razumevanje osebnostne zgradbe skozi klinični proces Berger, Aleš Arles, večkrat : (in enkrat Saint-Nazaire) Identiteta Evrope / uredila Anja Zalta, Rok Svetlič Atxaga, Bernardo Dnevi Nevade Žitko, Salvator Byronov služabnik / Franco Buffoni ; iz italijanščine prevedel Gašper Malej slv - slovenski / ita - italijanski 821.131.1 - Italijanska književnost Söderberg, Hjalmar, 1869-1941 Resna igra / Hjalmar Söderberg ; prevedla Danni Stražar ; spremno besedo napisala Mita Gustinčič Pahor Modrijan slv - slovenski / swe - švedski Vyplněním a odesláním tohoto formuláře vyjadřuji souhlas s tím, aby společnost VLTAVA LABE MEDIA a.s. v souladu se zákonem č.

POVEZANE KNJIGE