Valvasor

Valvasor - Boris Golec | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

Boris Golec
Valvasor.pdf

Po izidu monografije (2015) o rodbini Valvasor od začetkov do ugasnitve rodbinskega imena je pričujoče delo drugo v zbirki Thesaurus memoriae. V ospredju sta polihistor Janez Vajkard v luči svojih prednikov in družinskega okolja ter njegovo celotno potomstvo do današnjih dni, za katero je do leta 2006 zmotno veljalo, da je najverjetneje usahnilo že v prvi generaciji in da Valvasor nima živečih potomcev. Knjiga je razdeljena na tri dele. V prvem so strnjena glavna spoznanja o Valvasorjevi življenjski poti, vključno s prikazom njenih senčnih plati. Drugi del je posvečen njegovi primarni družini in prednikom po obeh starših, katerih korenine segajo tudi v Italijo in Avstrijo, v tretjem pa je prikazanih vseh trinajst generacij potomcev. Posebej je predstavljen odnos potomcev do Janeza Vajkarda skozi vse rodove do danes, ko ga po avtorjevem odkritju, koga so imeli za prednika, ponovno spoznavajo. Od več kot sto živečih potomcev – večinoma živijo v Avstriji, na Slovenskem pa ni nikogar od leta 1941 – je za svojo genealoško zvezo s kranjskim polihistorjem vedel namreč le eden.

Morska obala in reke so bile očitno ogrodje ostali vsebini. Rečna površina je šrafirana v smeri toka. Baron Janez Vajkard Valvasor (1641-1693), kranjski plemič, polihistor, član Kraljeve družbe (Royal Society) v Londonu, študent zgodovine, arheologije, matematike, magije in alkimije, svetovni popotnik, vojak in poveljnik, raziskovalec in zbiratelj, histograf, geograf, etnograf, topograf, kartograf, naravoslovec in tehnik, lastnik mogočne knjižnice z vsemi takrat pomembnimi znanstvenimi ... Vendar je Valvasor hitro napredoval od ilustrativnega do literarnega topografa in do zgodovinarja.

Rečna površina je šrafirana v smeri toka. Baron Janez Vajkard Valvasor (1641-1693), kranjski plemič, polihistor, član Kraljeve družbe (Royal Society) v Londonu, študent zgodovine, arheologije, matematike, magije in alkimije, svetovni popotnik, vojak in poveljnik, raziskovalec in zbiratelj, histograf, geograf, etnograf, topograf, kartograf, naravoslovec in tehnik, lastnik mogočne knjižnice z vsemi takrat pomembnimi znanstvenimi ... Vendar je Valvasor hitro napredoval od ilustrativnega do literarnega topografa in do zgodovinarja. Ta razvoj je tesno povezan z delom zgodovinarja Schonlebna, ki je geografski opis sodobne Kranjske prepustil Valvasorju.