Simboli v Plečnikovi arhitekturi

Simboli v Plečnikovi arhitekturi - Andrej Hrausky | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Andrej Hrausky
DIMENZIJA
12,13 MB
IME DATOTEKE
Simboli v Plečnikovi arhitekturi.pdf
ISBN
2528402430796

OPIS

Arhitekt, arhitekturni kritik in dober poznavalec Plečnikovega dela Andrej Hrausky, nam s svojo novo knjigo Simboli v Plečnikovi arhitekturi odpira nov, doslej bolj kot ne spregledan pogled na delo najpomembnejšega slovenskega arhitekta.Gre za svet simbolov, ki jih je mojster zavestno uporabljal pri svojem graditeljskem snovanju, še posebej v svojem ljubljanskem, »klasičnem« obdobju, to je v času svojega bivanja in ustvarjanja v Ljubljani, od leta 1921 pa do svoje smrti 1957.Avtor v knjigi sistematično in v času razvršča, opiše in razlaga posamezne arhitekturne spomenike in njihove simbolne elemente. Ti nam sporočajo predvsem mojstrovo zavedanje o svoji končnosti in minljivosti, ki bi jo rad presegel ravno preko arhitekture.Knjiga nam s fotografijami vseh v besedilu omenjenih del ponuja vpogled v svet simbolov, ki nas spremljajo v vsakdanjem življenju, a jih po navadi, vsaj zavestno, ne opazimo.Ob izidu te knjige je pomembno tudi dejstvo, da je knjiga Simboli v Plečnikovi arhitekturi, prvo delo, ki se po skoraj desetih letih premora znova loteva bogate mojstrove arhitekturne zapuščine.

Peter KREČIČ, Jože Plečnik, Ljubljana 1992. David PETELIN, Starodavne Križanke. Na Dunaju so odprli razstavo Plečnikova Ljubljana.

David PETELIN, Starodavne Križanke. Na Dunaju so odprli razstavo Plečnikova Ljubljana. Pripravili so jo v osrednji mestni knjižnici Hauptbücherei am Gürtel in je takoj pritegnila mnogo obiskovalcev, saj je Jože Plečnik pomembno zaznamoval tudi arhitekturno podobo avstrijske prestolnice.

POVEZANE KNJIGE