Šavrinka

Šavrinka Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
6,89 MB
IME DATOTEKE
Šavrinka.pdf
ISBN
3473093727972

OPIS

Urednici obsežne monografije Šavrinka Ingrid Celestina in Suzana Todorović sta k osvetlitvi te pomembne in veličastne figure povabili poznavalce, raziskovalce in ljubitelje istrske kulture, ki so vlogo Šavrinke prikazali z različnih zornih kotov. V knjigi so tako združeni pogledi pisatelja, zgodovinarja, geografinje, etnologinj, poznavalke pomorstva, poznavalke preteklega življenja v Istri, umetnostne zgodovinarke, dialektologinje, poznavalke istrske književnosti, poznavalke istrske noše, nutricionistke, istrskega glasbenika, gledališke igralke in ljubitelja istrske narečne besede. Knjiga, ki jo sestavlja 14 samostojnih prispevkov, je poklon pótovkam, izjemnim istrskim ženskam. Vsebuje več kot 200 fotografij in dokumentov. Zanjo sta urednici prejeli tudi naziv Osebnost Primorske za mesec januar.»Šavrinka je obsežna monografija, ki s številnih zornih kotov predstavlja fenomen, doslej vse prej kot podrobno poznan. Šavrinka je avtentično delo, ki je s pretehtanim uredniškim pristopom znalo interdisciplinarno povezati neposredno avtorsko izkušnjo z navidezno hladnim znanstvenim aparatom. Na ta način je uspelo približati širši publiki vrsto izvirnih odkritij, ki bi v drugačni obliki manj odmevala v različnih javnostih. Šavrinka tako postaja tisti neobhodni temelj, brez katerega nadaljnje poglobljeno raziskovanje Šavrink in šavrinstva ne bo mogoče.« Iz recenzije dr. Damirja Josipoviča

Rožana Koštial predavala o Slovenski Istri in njeni tipični prebivalki Šavrinki. Naslov predavanja bo Se rojana u srakčice, Šavrinka? Za člane univerze brez vstopnine, za ostale 3 evre. The paper is based on ethnographic fieldwork of migrant workers in Istria and an analysis of selected works of literature which directly or indirectly interpret the phenomenon of Šavrinkas, Šavrins and Šavrinija, and which played a crucial role in the "Šavrinization" of the northeastern Istrian countryside.

Uredili in zbrali sta štirinajst esejev o šavrinkah s predgovorom Marjana Tomšiča. Our ′′ Šavrinka ′′ went to Ljubljana again, this time without us, because she has the only certificate for walking between municipalities 🤣 Tomorrow, between 9 h and 10 h you can watch our video on the show GOOD MORNING on TVS1. 📺 Klapa Semikantá greets you 😊 #dobrojutro #tvs1 #istra #šavrinka Šavrinka je počitniška hiša, ki gostom v zatišju pokljuškega gozda nudi miren počitek, možnosti za dolge sprehode in je hkrati izhodišče za zahtevnejše vzpone.

POVEZANE KNJIGE