Politična zgodovina bodeče žice

Politična zgodovina bodeče žice - Olivier Razac | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Olivier Razac
DIMENZIJA
3,18 MB
IME DATOTEKE
Politična zgodovina bodeče žice.pdf
ISBN
2323965248589

OPIS

Bodečo žico so izumili leta 1874 v ZDA, kjer se je izvorno uporabljala za ograjevanje zasebnega teritorija v preriji v času t. i. osvajanja »divjega zahoda«, pri čemer je odigrala ključno simbolno vlogo v etnocidu belopoltih kolonizatorjev nad staroselskim prebivalstvom.Za bodečo žico kot sredstvo političnega upravljanja s prostorom so v sodobni zgodovini značilni trije momenti, ki jih avtor označi za paradigmatične: prvič, izum bodeče žice, ki se zgodi leta 1874 v ZDA, kjer se je izvorno uporabljala za ograjevanje zasebnega teritorija v preriji v času t. i. osvajanja »divjega zahoda«, pri čemer je odigrala ključno simbolno vlogo v etnocidu belopoltih kolonizatorjev nad staroselskim prebivalstvom; drugič, obdobje prve svetovne vojne in uporaba bodeče žice pri pozicijskem vojskovanju; tretjič, uporaba bodeče žice v arhitekturi koncentracijskih in uničevalnih taborišč v času nacizma.O avtorju:Olivier Razac je filozof. Od leta 2014 predava na Univerzi Grenoble Alpes v Franciji. V svojem delu se posveča načinom izvajanja oblasti v sodobnih družbah, pri čemer nadaljuje analize Michela Foucaulta.

november, ob 18. uri Atrij ZRC-SAZU (Novi trg 2) V okviru Slovenskega knjižnega sejma.

Slovenijo bo ob izidu knjige obiskal francoski filozof Olivier Razac, ki opozarja, da vpletenost bodeče žice v treh največjih modernih katastrofah ni naključje. Založba Maska je konec leta 2016 izdala danes žal na to temo še vedno aktualno knjigo Olivierja Razaca z naslovom Politična zgodovina bodeče žice. Francoski filozof je ob tej priložnosti Ljubljano tudi osebno obiskal.

POVEZANE KNJIGE