Morfij

Morfij - Szczepan Twardoch | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Szczepan Twardoch
DIMENZIJA
12,9 MB
IME DATOTEKE
Morfij.pdf
ISBN
5987107484500

OPIS

Konstanty Willeman se nekega jutra leta 1939 zbudi ves zmačkan in poskuša ugotoviti, kdo sploh je. Vprašanje sega globlje od običajnega pijanskega mrka. Nemci so pred štirinajstimi dnevi zasedli Varšavo in res je skrajni čas, da se odloči, ali je Nemec ali Poljak. Doslej si z vprašanjem svoje narodne pripadnosti ni belil glave, toda v letu 1939 tovrstna ambivalentnost ni več mogoča.Konstantyjev oče je bil Nemec, njegova mati nemško govoreča Šlezijka, ki se je odločila biti Poljakinja in je v tem duhu vzgojila tudi svojega sina. Konstanty ima zato dva materna jezika in dve duši v enem telesu. Skorajda neprostovoljno se pridruži uporniškemu gibanju, kjer mora vohuniti za Nemci. Toda kmalu nihče ni več prepričan, kdo Konstanty v resnici je, še najmanj junak sam.Poljskemu pisatelju Szczepanu Twardochu (1979) je uspelo napisati izjemno, provokativno knjigo o všečnem antijunaku, ujetem v zmešnjavo zgodovine. Gre za radikalno, jezikovno sočno kombinacijo zgodovinske pripovedi z elementi političnega in psihološkega trilerja.Za roman Morfij je poleg nagrade nike za najboljši roman po izboru bralcev prejel tudi nagrado tednika Polityka in bil nominiran za več drugih.

Usta večkrat sperite in izpljunite. Vsak požirek v ustih držite 10 do 30 sekund in postopek ponavljajte, dokler ne izpraznite kozarca. Morfin (tudi morfij) je glavni alkaloid v opiju in spada med tako imenovane opiate.V medicini velja za enega najmočnejših analgetikov med naravnimi snovmi.

Morfin je bil prvi alkaloid, ki so ga izolirali v čisti obliki ter je predstavljal začetek nove znanstvene discipline - farmakologije. Morfin se dobiva iz opija, torej posušenega mlečka nezrelih glavic vrtnega maka (Papaver somniferum). Directed by Aleksey Balabanov.

POVEZANE KNJIGE